на живо

Бедствие в Хебър, кметът спира парите

Ръководството на клуба отказало да обясни как са харчени средствата

Община Пазарджик сваля всякакво доверие от ръководството на футболия Хебър и ще подпомага само и единствено развитието на детско-юношеската школа. Това обяви кметът на Пазарджик Петър Куленски във "Фейсбук".

Новината идва ден след общото събрание на клуба. На него беше решено старият Управителен съвет, чийто мандат изтече през декември, да продължи да управлява. В органа фигурират председателят Елизар Спасов, Александър Иванов, Ренета Камберова и Ива Забуртов. Към тях се присъединява бившият национал Йордан Минев, заел мястото на Минко Минков.

След смяната на властта в общината Хебър обяви, че свива сериозно разходите. Отборът се раздели с голмайстора си Георги Николов и с Карлос Охене. Двамата бяха продадени съответно на Ботев Пловдив и Левски. Треньор засега остава Любослав Пенев.

"Считаме предишното "ново" ръководство на клуба и неговите действия за окончателно компрометирани пред гражданите и феновете на отбора", гласи позицията на Куленски.

"С отказа си първо дори да допусне Общината до финансовите показатели, а впоследствие нееднократно и в течение на месеци да отказва да предостави подробна и прозрачна информация как са се харчели ресурсите на клуба, респективно - на гражданите, ръководството за пореден път затвърждава усещането, че не може да му се има доверие. Никъде не съществуват условия, в които орган, който е финансирал една институция, да получава отказ от информация как са харчени парите му".

"Паралелно с това пред управата на Общината е споделено от служители на клуба, че лице от ръководството е накарало всички треньори да подпишат декларации, които им забраняват да говорят и да дават каквато и да е информация на общински служители. Общината счита това за абсолютно потъпкване на всички норми и дълг към обществеността и няма да спре да настоява с всички инструменти на закона гражданите да получат пълна прозрачност за действията и разходите на футболния клуб".

При встъпването си в длъжност кметът посочи, че през годините са заделяни по 350 000 лв. на месец за волейболния клуб и 300 000 лв. месечно за футболния отбор на града.