на живо

Бербатов пред bTV: Съдът ще анулира последния конгрес, оптимист съм

Цялата футболна общественост чака тази промяна, затова сме тук, заяви кандидатът за президент на БФС

Върховният касационен съд ще анулира изборния конгрес от 12 октомври, при който Борислав Михайлов беше преизбран за президент на БФС. В това е убеден кандидатът за поста - Димитър Бербатов, който беше гост в предаването "120 минути" по bTV.

Бербатов заяви категорично, че ръководителят на българския футбол трябва да бъде определен след нов обединителен конгрес.

"Няма как да не съм оптимист в битката за БФС! Това, което правя и което виждам, ме кара да бъда оптимист, имайки предвид, че цялата футболна общественост чака тази промяна вече толкова много години. Затова ние сме тук, аз съм тук, и борбата продължава с пълна сила.", каза голмайстор №1 на националния отбор.

"Какво всъщност се случи? Малко предистория: имаше решение на Софийски градски съд, с което той отсъди, че провелият се последен конгрес е невалиден, както и всички решения от него. Конгресът е опорочен. Конгресът, на който Борислав Михайлов беше преизбран. Впоследствие БФС обжалва пред Апелативния съд, който излезе с решение преди 3-4 дни. Няколко неща има в това решение. Първо - Апелативният съд не е гледал и не е взел решение по този казус, не е гледал делото по същество. Той просто се е произнесъл и е казал следното: "ФК "Варвара" няма правен интерес да обжалва конгреса". Не взимат решение дали конгресът е опорочен или не, не го гледат по същество."

"Кое е абсурдното в случая? ФК "Варвара" има правен интерес да обжалва, защото към момента на обжалването е пълноправен член на БФС. Клубът е изключен 6 месеца след конгреса. Защо? Защото е обжалвал конгреса, за наказание. До какъв прецедент обаче може да се стигне. Сега делото отива във Върховния касационен съд. Там аз не се и съмнявам, че ще отсъдят както на първа инстанция, че конгресът е опорочен."

"Около 90 футболни клубове са изключени. Това е като един вид наказание - ако обжалваш, си изключен. Те решават, те колят, те бесят. Но изключените ще могат да гласуват впоследствие, когато конгресът бъде анулиран. Апелативният съд, определението, което е направил, ти го гледаш, четеш го с адвокатите и хем се усмихваш, хем ти става едно такова... Няма какво да кажат, затова са решили, че от "Варвара" нямат правен интерес. Абсурдно е!"

"Продължаваме с пълни сили напред, тъй като правдата е на наша страна!... От този възел се излиза с нов конгрес. Цялото нещо може да свърши много бързо - като се свика честен обединителен конгрес. Наблягам на думата "честен". И, когато се случи, неговите решения обезсмислят всичко станало преди него. И новото ръководство влиза и започва да управлява."

"Защо не се свиква този конгрес? Всички, които гледат, сигурно могат да си отговорят, но аз ще го кажа така и така. Защото управлението в момента знае, че няма как да спечели! Затова се бяга от такъв конгрес и се случват някакви коментари, ехидни най-вече, че "Сега ще се съдим и ние ще седим тук на власт още много време". Това показва как тези хора се радват и злорадстват в ситуацията.", коментира още Бербатов.

Снимка: Lap.bg