на живо

Бербатов пред Sky Sports: Мой дълг е да оправя българския футбол

Борислав Михайлов се върна, сякаш беше на почивка, казва бившият национал

Бившият капитан на националния отбор Димитър Бербатов даде пространно интервю за Sky Sports. Екс нападателят на "Тотнъм" и "Манчестър Юнайтед" говори за битката му за власт във футбола ни, както и своите разбирания за развитието на играта.

"Стигаш до момент в живота, в който осъзнаваш, че трябва да направиш стъпка нагоре. Считам го за дълг към себе си и към българския народ. Животът ми в момента се състои в това да обикалям страната, да говоря с хората и да откривам какви са проблемите и как могат да бъдат коригирани. Целта ми е да им се покаже, че промяната е тук и е необходима", заявява Бербатов.

"Още навремето казах, че един ден ще се върна и ще се опитам да оправя българския футбол. Този ден е тук. Ще се опитам да го направя и в крайна сметка ще успея. Това е мое задължение", уверен е 41-годишният благоевградчанин.

Снимка: Lap.bg

Той критикува ръководството на БФС, е и липсата на реални действия за борба с расизма след тежките инциденти на мача срещу Англия, загубен от нашите с 0:6 през 2019 г. След злополучния двубой президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка, която в последствие оттегли.

"Расизмът е един от най-големите проблеми в световния футбол, не само в страната ми, но и по целия свят. Трябва да се борим с него. Моят екип говори с федерации по света за това как да се справим с този проблем с образователни програми, забрани да ходиш на мачове, превръщане на стадионите в по-безопасни. Имаме го в нашата програма, но нищо не се прави по този въпрос. Расизмът е голям проблем и напълно заслужено президентът на българския футбол подаде оставка след това. Но като по чудо година и половина по-късно той се върна, сякаш нищо не се е случило. Сякаш беше на почивка или нещо подобно", посочва опозиционерът.

Бербатов отбелязва, че от 17 години насам (откакто Михайлов е на власт) националният ни отбор не се е класирал на голямо първенство.

"Когато изграждате токсична култура, вие се заразявате. Ако искате да спре това, трябва да отрежете главата - метафорично казано - и да започнете да градите нещо ново. Футболната общност стои зад нас на 100%, защото виждат в нас новото начало. Времето за промяна отдавна е дошло. Трябва да се случи. Лицето на всяка федерация е националният отбор. Ако този национален отбор страда, значи нещо не е наред.

Снимка: Lap.bg

Когато други страни видят този проблем, те се опитват да го поправят. За съжаление ние не намираме решенията на този проблем. Започвате да задавате въпроси. Къде е развитието на младите? Нашата лига произвежда ли достатъчно играчи? Къде са нашите играчи в международен план? Българи няма. Все още имаме качествени играчи у дома, но те трябва да имат правилното развитие", казва Митко.