на живо

Борбата за БФС - фаворитите и техните послания (ВИДЕО)

В избора на 15 март ще участват 540 клуба

Борбата за БФС - фаворитите и техните послания (ВИДЕО)

Три дни остават до избора на нов президент на Българския футболен съюз (БФС). В битката за властта в родния футбол се впускат 7 души. Сред тях бивши национали, мениджъри, бизнесмен, участници в досегашното управление на БФС.

Това са Михаил Касабов, Димитър Бербатов, Георги Иванов, Георги Градев, Георги Захариев, Манол Иванов и Петьо Костадинов. Някои от тях дебютират в тази надпревара, други имат опит от ръководна роля в БФС - както е в случая с Касабов и Иванов.

Бербатов за втори път ще се опита да вземе управлението в свои ръце, след като през 2021 г. остана с 11 гласа по-малко от Борислав Михайлов и впоследствие обжалва избора. Букмейкърите констатират, че фаворитите са именно Бербатов, Иванов и Касабов. В избора ще участват 540 клуба.

На конгреса първата точка, която клубовете трябва да гласуват, е тази за оставката на Михайлов. Човекът, оглавил централата през 2005 г., подаде оставка на 26 ноември след сблъсъците пред Националния стадион и призивите от феновете за промяна. Победителят се нуждае от 50+1% от гласовете.

3 години по-късно Бербатов отново атакува поста, като в програмата му е заложено преструктуриране на федерацията, по-честа съвместна работа с държавата и местната власт и повече програми по линия на УЕФА и ФИФА.

"На 15 март ще дойде кулминацията, в която промяната, така желаната в името на футбола, ще се случи.", заяви Бербатов.

Касабов е пряко ангажиран с футбола у нас от 1979 г., познат с контактите си в Германия, два пъти изпълнявал длъжността президент на БФС заради оставките на Михайлов. За първи път е кандидат за поста, но обеща: "Ако спечеля - няма да има собственици и президенти от клубовете в Изпълкома."

Иванов, загатнал, че може да се кандидатира още през есентa, след мача със Сърбия, обяви, че ще продължи програмата, която е приета сега от БФС за развитието на футбола у нас. В последните 2 години беше технически директор.

За първи път има толкова много претенденти за президент за БФС, като през 2014 г. единственият кандидат беше Михайлов, през 2018-та бяха трима, в това число и Михайлов, а през 2021-та - шестима. Бербатов и Захариев са единствените имена, които опитаха и тогава.