на живо

Борислав Цонев посреща Нова година в самолета (ВИДЕО)

Футболистът на китайския "Далиан" изпрати 2022-а с мач

Докато повечето футболисти са в почивка и очакват празничното посрещане на 2023-а година, един българин в далечен Китай днес имаше официален мач. Националът Борислав Цонев, който е част от "Далиан", изигра последната среща за сезона в местната Суперлига.

Заради световното първенство, провело се през зимата в Катар, в последния ден на годината в Китай има мачове.

"Всичките години, когато съм играл и в Хърватия, и в България, винаги сме завършвали по-рано първенствата и съм успявал да се прибера по празниците. Но сега – тази година, не се получи. Не можах да усетя много от Коледата, но има си и други позитивни неща, които се случиха около мен.", сподели Цонев пред bTV.

Българският халф пристигна през август в град Далиан, който е с население от над 7 милиона души. Той успя бързо да се наложи, като вече има на сметката си 7 попадения. Днес Цонев игра 45 минути при загубата с 0:3 от "Чънду".

"Не е лесно. Според мен първенството е по-различно от другите, особено в Европа, където съм играл последните години. Мисля, че имах късмет и с много работа успях. Нивото е много различно. За мен като цяло на китайските футболисти не е кой-знае какво, но от нас, чужденците, се изисква повече."

"Почти никой не говори английски. Ако не са ни приложенията и преводачите, няма да можем да се оправим, със сигурност. Имат удобства и с превод, затова и се справяме. Доста труден е китайският. Всички говорим английски, от чужденците. Имаме момче от Сърбия, с което можем да се разберем на наш език, но с другите и с преводачите – на китайски.", коментира Борислав.

В китайската Суперлига има и познати лица за българските футболни фенове: "За нас, българите, има познати имена като Фернандо Каранга, който беше в нашето първенство, и Оскар от "Челси", но той се прибра в Бразилия."

А посрещането на новата година за българина ще изглежда така: "На 31-и имаме мач и след това ще пътуваме. Когато в България е 12 ч., тук има 6 часа разлика. По летищата ще посрещаме новата година".