на живо

Държавата форсира концесията на "Георги Аспарухов"

Смята се, че това е последната пречка за сделка с "Юнайтед Груп"

Държавата форсира концесията за стадион "Георги Аспарухов". Министерството на младежта и спорта и Областната администрация на област София създават комисия, която да изготви проект на предложение до служебния министър Весела Лечева.

Смята се, че тази стъпка е ключова в преговорите за нов собственик на футболния "Левски". Интерес към контролния пакет акции, който сега е притежание на Наско Сираков, проявява консорциумът "Юнайтед Груп".

Съоръжението е в активите на Областната администрация. През февруари 2021 г. то беше включено в плана за концесиите с очакване срокът да е за 35 години.

Стадион "Георги Аспарухов" е построен през 1963 г. и винаги се е използвал от "Левски", но клубът никога не му е бил собственик. През 1997 г. от Областната  управа издават на клуба акт за безвъзмездно ползване.

По всичко изглежда, че въпросният документ ще бъде анулиран и предстои процедура по концесия. Очаква се да бъдат обявени и условията по кандидатстване, както и дали ще има други желаещи участници освен футболния "Левски". 

Ето и пълния текст на съобщението, публикувано от ММС:

Със заповед на министър Весела Лечева от 12 януари 2023 г. Министерството на младежта и спорта с участието на Областна администрация на област София създава комисия, която да изготви проект на предложение до министъра на младежта и спорта за възлагане на концесия на обект „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“, гр. София. Комисията трябва да организира и проведе подготвителни действия, регламентирани в Закона за концесиите, включително проекти на обявления за откриване на процедура и на документация за концесията.

При провеждането на подготвителните действия по Закона за концесиите комисията трябва да изготви и представи на министъра на младежта и спорта необходимата проектна документация за възлагане по реда на Закона за обществените поръчки, изготвянето на правен, технически и финансово-икономически анализ на концесията.

Проектът за концесия на обект „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“, гр. София, е включен в Плана за действие за държавните концесии за периода 2021-2027 г.

Той е одобрен от Министерския съвет на 17 февруари 2021 г.

Тагове:

@