на живо

Един нормален човек след две войни (ВИДЕО)

Треньорът на Ботев Пловдив Душан Керкез с разказ за бомбардировки и бежанци ден преди финала за Купата на България

Един нормален човек след две войни (ВИДЕО)

"Душан Керкез - един нормален човек"

Можеш ли да си такъв, ако си преживял две войни и бомбардировки над родния ти град? Отговорите от треньора на Ботев Пловдив! 

Керкез е роден в Белград през 1976 г. - тогава столица на Югославия, а по-късно на Сърбия. Баща му е босненец. 

"И двете страни мога да кажа, че са моите. По произход съм сърбин, роден в Белград. Баща ми е от Босна, затова и в сърцето ми има място за тази държава. Това е причината да играя като футболист за босненския национален отбор", споделя Керкез. 

Снимка: bTV

На 24 март 1999 г. той е в родния си град, когато навсякъде прозвучава... въздушна тревога. Самолетите на НАТО започват бомбардировки над Сърбия в отговор на агресията в Косово - тогава автономна област в страната. 

"Бях на 25 години. По това време бях в Белград с моето семейство, родители и сестра ми. Беше много странно. Много българи и други наши познати от Сърбия, живеещи в чужбина, ни звъняха. Казваха ни: "Ще бъдете бомбардирани!". Никой не вярваше. Помислихме си, че това е пропаганда. Изведнъж по телевизията съобщиха: "Те идват, те идват!". След няколко часа чувахме как с бомби се атакуват военните бази", връща се в спомените си той.

Снимка: bTV

"Първият ден всички бяха в паника, най-вече по-възрастните, родителите. Те осъзнаваха много по-добре какво може да се случи на нас, по-младите. Когато си бомбардиран, не знаеш какво се случва. По това време много деца бяха щастливи, защото училищата не работеха, а децата си играеха навън", казва още Керкез.

При това за треньорът това е втора преживяна война! В началото на 90-те години на ХХ век започват промените в Югославия и войните, които ще доведат до разпада на страната. Бежанците - сърби, хървати, босненци са навсякъде. Изоставят домовете си, за да спасят животите си. 

Снимка: Lap.bg

Керкез, който определя себе си като "Синът на войната", може да говори и за този период.

"Не бях на първа линия, но знаех какво се случва. Когато братовчед ти дойде с една чанта и няма къща, няма нищо, разбираш много неща. Когато се случи войната, роднините ми от Босна дойдоха в дома ни. Бяхме около 20 човека на едно място в един и същ момент. След подобни сцени разбираш, че здравето е най-важното нещо", казва днес той.

Снимка: Lap.bg

Душан Керкез е пред трета "война". Тази за Купата на България. В сряда (15 май) неговият Ботев Пловдив ще опита да спечели второ отличие, а съперникът е Лудогорец.