на живо

Главният архитект на София: ЦСКА няма разрешително за строеж

Клубът все пак е намерил вариант да задвижи реконструкцията, твърди Здравко Здравков

 

ЦСКА все още няма издадено разрешително за строеж на стадион "Българска армия". Това обяви пред "Капитал" главният архитект на София Здравко Здравков.

"Клубът има съгласуван идеен проект, разрешението за строеж е обжалвано от Николай Веселинов", коментира той. Здравков уточни, че Веселинов не си получава документите по решението на Административен съд - София-град, и така делото не може да отиде във Върховния административен съд, тоест да се разгледа на последна инстанция, за окончателно решение.

Това, че Веселинов не получава документите по делото, може да се тълкува като пореден опит да забави строителството на стадиона. Той беше единственият, подал жалба срещу разрешението за строеж в парка в центъра на столицата.

Все пак от клуба са намерили вариант да задвижат реконструкцията - поискано е предварително изпълнение на съдебното решение, което не е обжалвано, обяснява арх. Здравков. "Така на практика има действащо предварително изпълнение, но основното разрешение за строеж все още не се е върнало от съдебен контрол", коментира той.

Веселинов е бил зам.-кмет на "Красно село" при бившата кметица Росина Станиславова, а после и кандидат за районен кмет през 2023 г. от "Граждани за общината".

Проектът за нов стадион на ЦСКА беше задвижен през юли 2023 г., когато комисията по екология в общинския съвет одобри реконструкцията. После клубът чакаше зелена светлина от РИОСВ, НИНКН. Инвеститорите в проекта са собствениците на ЦСКА, а оценката на стадиона е около 90 млн. лева, като към юли 2023 г. имаше уверението, че финансирането е изцяло осигурено от собствениците.

Земята в парка е изключителна държавна собственост. Тя участва и с 50% в инвестицията, тъй като вкарва земята. Това означава на практика, че ползвателите на стадиона ще получат нещо като отстъпено право на строеж върху държавна земя (но не е ясно за колко години и какво се случва след изтичането на срока).