на живо

Христо Стоичков: Обеци, татуировки и малко тренировки

Боли ме и ще го кажа - нямаме големи звезди. Трябва да изградим нещо

 

Младите футболисти в България отделят много време за татуировки, обеци, коли. И малко време за тренировки. Безмилостната диагноза е на Христо Стоичков, който даде интервю за "Франс Футбол".

"Футболът на Балканите е нещо фантастично. През годините имаше много играчи от тези държави, които спечелиха Шампионската лига, "Златната топка", трофеи... В тази зона има нещо специално. Балканите са много специална зона. Оттук излязоха страхотни футболисти – Драган Стойкович, Драган Джаич, Давор Шукер, Звонимир Бобан, Дарко Панчев, Синиша Михайлович, мир на праха му“, анализира Стоичков.

"Има нещо важно, което трябва да кажем. Не се работи добре с младите таланти. Има много диаманти в тези държави, но трябва да ги шлифоваш. Много отбори налагат много чужденци и не дават шанс на младите си футболисти, говоря най-вече за моята държава. В Румъния е по-трудно, но там Джика Хаджи има академия, в която работи добре. Румъния е на европейското първенство, като много от играчите минаха през неговата школа."

"Знаем за Хърватия. Това е малка страна, но изкараха добри играчи. В Сърбия и Черна гора също има големи играчи. В България няма такива играчи. Може би един или двама – Кирил Десподов играе в Гърция. Имаме в Италия, Турция, Кипър, но такъв, който да играе в Барселона, Манчестър Сити, Арсенал, Атлетико Мадрид - няма.

Боли ме да го кажа. Това е истината. Трябва да го приемем, трябва да изградим нещо. Имаме нов президент на федерацията. Ще направи някои по-различни неща. Ще видим как ще се работи с тези играчи на 19, 20, 21 години, за да могат да се съревновават."

"Знаем, че във футбола трябва да се трудиш, не просто да участваш. Да изпълняваш наставленията на треньора, дори на публиката, трябва да се раздаваш. Отделят много време за татуировки, обеци и коли и малко време за тренировки", завърши Стоичков.