на живо

Христо Стоичков пред bTV: Музеят е за младите - да гледат и да си водят записки (ВИДЕО)

От днес можем да се докоснем до реликвите, белязали кариерата на легендарния №8

Христо Стоичков пред bTV: Музеят е за младите - да гледат и да си водят записки (ВИДЕО)
 

"Тази зала я оставяме за младото поколение - да влизат, да гледат и да си водят записки", каза легендарният Христо Стоичков пред Петя Дикова и операторът Борислав Мавров по време на официалното откриване на Музея на на славата снощи.

"Това са спомени от годините, когато съм играл. Подаръците, които съм получавал. Много скъпи фланелки, уникати. Чувствам се щастлив и горд. Благодарение на моето семейство, на моите колеги, треньори, доктори, масажисти, феновете, които в най-трудните моменти са били с нас. За хубаво, за лошо, ние им благодарим. Това също е за тях, защото без тях нямаше да има тези победи, тези хубави спомени и моменти в нашите кариери", каза още за bTV Камата.

Проектът отнема на него и екипа му близо година. "Не е лесно, но благодаря на всички, които се включиха. Знаеш, че идеите ми идват от днес за утре. Така е роди и тази идея, има експонати, които ще се видят за първи път", сподели още кавалерът на "Златната топка" за 1994 г.

Четирима президенти - Румен Радев, Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов присъстваха на откриването на Музея на славата на Христо Стоичков в София.

"Аз имам малко пристрастия, защото го познавам от малко повече от 35 години и съм му ходил на гости много пъти, както и той на мен. Ние имаме нужда от вдъхновяващи примери. Живеем във време на фалшиви събития, фалшиви новини, фалшиви личности и когато се появи истинска личност, всички българи се обединяваме", каза Петър Стоянов.

"Живеем в дни на тежки разделения и разломи, Христо ни обединява всички", допълни Росен Плевнелиев.

След гостите бяха Димитър Пенев, както и някои от съотборниците му в националния отбор - Красимир Балъков, Наско Сираков, Даниел Боримиров, Петър Александров, Радостин Кишишев, Бончо Генчев, Пламен Николов. Да уважат Камата бяха дошли бившият и настоящият кмет на София - Йорданка Фандъкова и Васил Терзиев, както и куп спортни легенди, сред които Стефка Костадинова, Армен Назарян, Петър Лесов, Таня Богомилова и други.

Те първи видяха реликвите, белязали кариерата на легендарния №8.

"Емоциите бяха уникални, откриването и всичко, което видяхме, беше на топ ниво", щастлив е Бала.

Не бе подмината и темата с кървавите протести в София в четвъртък вечер, белязали мача България - Унгария.

"Това, което се случи, не би трябвало да се случва никога и никъде. Все пак футболът е за това хората да бъдат щастливи, а не да гледат това, което се случва", е мнението на Радостин Кишишев.

Отношение по тема №1 в българския футбол в последните дни взе и членът на изпълкома на БФС Валентин Балевски. "Последните години няма резултати. Щом няма резултати, значи някой има вина. Всички имат вина. Може би трябва нов екип, ново ръководство."

Какво още казаха Стефка Костадинова, Таня Богомилова, Димитър Пенев, Христо Порточанов, Пламен Николов, Цанко Цветанов и братя Аргирови пред Петя Дикова - вижте във видеото.