на живо

Илия Груев започва в Инголщат, ще бъде помощник на жена

Ще връщат старата слава на третодивизионния тим

 

Илия Груев вече е част от отбора Инголщат, обявиха от клуба. Българинът ще бъде асистент в щаба на Сабрина Витман. В края на миналия сезон тя стана първата дама в немския професионален футбол с постоянен ангажимент като наставник на мъжки тим.

Инголщат е фирменият отбор на автомобилния концерн Audi, чиято централа е в едноименния град. През миналия сезон той завърши на 10-о място в Трета лига.

В периода 2015/17 отборът бе Бундеслигата.

Целта сега е отново завръщане в елита. С тази цел през април за спортен директор бе привлечен Иво Гърлич. Босненецът бе на този пост в Дуисбург, в периода, когато начело на „зебрите" бе именно Груев.

"Илия може да черпи от богатството на огромния си опит. Преживял е много по време на своята кариера на футболист и треньор.

Знам и как работи от съвместния ни период в Дуисбург - Илия е абсолютен професионалист. Той е идеален за нашия клуб от гледна точка на умения и личност", коментира пред официалния сайт на клуба Гърлич.

"Много съм доволен, че мога да допринеса с опита си в треньорския екип на Инголщат. Благодаря на всички отговорни фактори в клуба за добрите и приятни разговори и доверието, което ми гласуваха.

Аз съм екипен играч, който също обича да работи с млади хора и влага всичко възможно, за да развие играчите и отбора и да ги направи по-добри.

Снимка: Lap.bg

Затова ще бъда силно мотивиран да дам своя дяла, за да можем да бъдем високо в класирането в края на сезона", споделя Груев.

В началото на май Витман влезе в историята на професионалния футбол в страната, след като стана първата жена - старши треньор на отбор. Тя пое третодивизионния Инголщат, като замени на поста Михаел Кьолнер, който беше уволнен.

В Германия вече имаше жена в треньорския щаб на професионален тим - Мари-Луиз Ета, която е помощник в елитния Унион Берлин. Витман обаче е първият старши треньор.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Girls United (@girlsunitedfc_)

До момента тя е водила юношите до 19 години.