на живо

Какво обещаха кандидатите за президент на БФС? (ВИДЕО)

Вижте всички изказвания

Lap.bg

Седемте кандидати за президент на Българския футболен съюз имаха право на 5-минутни изказвания преди делегатите да пристъпят към гласуване. 

Всеки един от тях се възползва от това право, като те застанаха на трибуната под реда, по който са подали документи в централата за участие на изборите.

"Ако получа вашето доверие, в Изпълкома ще има 6 членове от досегашния и 8 нови, но няма да има президенти на футболната лига. БФС трябва да се съсредоточи върху аматьорския и детско-юношеския футбол. Основната задача е да изграждаме поколение, което да премине към професионалния футбол. Всички заедно можем и ще помогнем на българския футбол", заяви досегашният вицепрезидент Михаил Касабов.

"Да гласуваме за промяна, да загърбим статуквото и да върнем футбола там, където беше 30 години. Ако не стане - или сте зависими или вие страх, и така ви е добре. Тогава не се оплаквайте! Очаквайте от мен професионална работа, прозрачност, честност и изключителна диалогичност. Не съжалявам, че се кандидатирах, не съжалявам за нито едно мое действие през последните два месеца. Съжалявам, че не можахме да се обединим, защото някои - било под натиск или протекции, не успяха да преглътнат егото си. Трябваше да излъчим един човек. Не е късно.", призова Манол Иванов

"Решенията, които се взимат днес тук, са за бъдещето на българския футбол. Вече три години се борим за така нужната промяна и денят настъпи. Обиколихме страната за трети път, водихме дискусии, дебати, бяхме критикувани. Най-важното накрая е, че тази обединеност, която всички търсим, започва от вас. Вие сте върховната власт. Във ваши ръце е бъдещето на футбола", заяви един от фаворитите - Димитър Бербатов и призова наблюдателите от ФИФА и УЕФА да бъдат внимателни към гласуването.

"Ще поставя край на свръхцентрализацията и с незабавен ефект ще въведем постоянни обучения на клубове с нецентрални позиции. Имам готовност за спокойна и аргументирана дискусия за децентрализация в администрацията на професионалния футбол. Не бих ви обещал популистки, че ще се отдръпна от "горещия картоф", за да се снимам с усмивка и без напрежение, защото отговорността ще падне на Професионалната футболна лига. Ще изисквам не емоционални, а професионални аргументи и доказателства", обеща Петьо Костадинов.

"Мислите ли, че българският футбол се развива в правилната посока? Къщата на българския футбол гори! Трябва рязко да взимаме решения. През 2268 година ли ще се класираме на голямо първенство? Това ли е плавният преход? Не може да се обединяваме на база схеми и интереси. Обединението може да се случи с Мартин Петров, Стилиян Петров, Павел Колев. Бъдете смели!", призова Георги Захариев.

"Стабилността е в основата на успеха. Тя не е статичност или отказ от промени. Промените са задължителни, но без да подкопаваме нашите основи. Всеки неуспехи носи в себе си зърното на бъдещия успех, но само ако направим правилните изводи. От ключово значение за мен е развитието на стратегията за детско-юношеския футбол. Ще създадем регионални центрове с качествени условия за развитие на млади таланти. Прозрачност, отчетност и обединение!", е мотото на Георги Иванов - Гонзо.

"Днес сте свободни да решавате кой да управлява българския футбол. Никой не може да ви залъже с празни обещания или заплаха, защото вашата гордост няма да ви позволи да се поддадете. Упражнете тази свобода с разум и със сърце. И когато отидете до урните, си спомнете, че всяка седмица във футбола работят 33 000 души. Техните съдби и на семействата им зависят от вашето решение. Аз съм един от вас вече 40 години и опитвам да реша вашите проблеми", завърши Георги Градев.

Гласуването за нов президент на Българския футболен съюз ще се извърши в тъмни стаички и с интегрална бюлетина.