на живо

Конгресът на БФС под въпрос: Отказаха да впишат поканата

Борислав Михайлов няма никакво намерение да се откаже, твърди Георги Градев

Конгресът на БФС под въпрос: Отказаха да впишат поканата

Конгресът на БФС, който трябва да се проведе през март, е под сериозен въпрос. За това алармира адвокатът по търговско право и доскорошен сътрудник на Димитър Бербатов - Георги Градев.

С публикация във Facebook той съобщава, че Търговският регистър е отказал да впише поканата за общото събрание. Според Градев причината е, че подадените документи не отговарят на изискванията на закона и на устава на БФС. Той призова Михаил Касабов незабавно да бъде вписан като временно изпълняващ длъжността президент след оставката на Борислав Михайлов.

Конгресът е насрочен за 15 март в столичния хотел "Маринела". Като представляващ БФС към 8 януари обаче все още е вписан Борислав Михайлов, който подаде оставка на 27 ноември. Изпълняващ длъжността президент е Михаил Касабов, но промяната не е вписана.

От БФСтвърдят, че това няма нужда да се случва, но хора от екипа на Димитър Бербатов, който се кандидатира отново за президент, посочиха няколко пъти, че с отказа да се впише промяната Михайлов иска да продължи да управлява.

Ето позицията на Георги Градев:

BREAKING: Търговският регистър отказа да впише поканата за извънреден Конгрес на БФС (очаквано)

Подадените от БФС документи към ТР не отговарят на изискванията на закона и на устава на БФС:

1. Представеният препис-извлечение от протокол от заседание на ИК, проведено на 6.12.2023 г., не съдържа решението за избор на ръководещия заседанието, подписите на ръководещия заседанието и на всички присъстващи членове на ИК.

2. Трима от членовете на ИК се представляват от пълномощници, като не са представени изрични пълномощни, в които е определен начинът на гласуване по точките от дневния ред на заседанието на ИК.

3. Всичките документи следва да са подписани от съответните легитимно избран представляващ по закон и лицата съгласно устава, обявен по електронната партида на сдружението.

Очевидно е, че лицата Михайлов и Касабов ще играят на "тука има - тука нема" (позната още като "банка Антинари") до последно с клубовете и феновете на футбола у нас. Касабов е просто една пешка, с която се гаврят - безгласна кукла на конци. Ще бъде запомнен като такава!

Чл. 47, ал. 2 от Устава е категоричен, че Михайлов трябва да прехвърли правомощията си на Касабов. Според чл. 7 от Закона за търговския регистър вписването има оповестително действие, т.е. вписаното обстоятелство е станало известно на третите добросъвестни лица от момента на вписването. До този момент не е станало известно на "третите добросъвестни лица", че правомощията на Михайлов са изпълняват от Касабов, както повелява чл. 47, ал. 2 от Устава.

Защо беше вписан Касабов в ТР през 2019 г., когато Михайлов подаде оставка, а сега не е?

Ако се чудите защо Михайлов отказва да впише Касабов, това е, защото Михайлов няма никакво намерение да се откаже от управлението на БФС. Планът му е някой клуб или член на УС да обжалва решенията на Конгреса, който би трябвало да се проведе на 15 март, за да може Михайлов да продължи да управлява, като даде пълномощно на някой от вице-президентите.

Призовавам лицето Михаил Касабов да се впише в ТР незабавно, както повеляват законът и уставът. Иначе ще бъде запомнен като Пинокио - лъжлива кукла на конци.