на живо

Левски иска да плаща за "Герена"

Наско Сираков изрази готовност за инвестиция, очаква бързо решение

В случай че Столична община получи собствеността върху стадион "Георги Аспарухов", Левски ще потърси партньорство в учредяването на дългосрочно, възмездно право на строеж и ползване. Това обяви собственикът на клуба Наско Сираков в отговор на въпроси от Капитал.

Столичният общински съвет поиска имота от държавата с мотива, че може да го стопанисва по-добре. Кметът на София Васил Терзиев коментира, че иска общината да помогне на клуба да осъществи амбициозния си проект. А Сираков коментира под каква форма смята, че може да бъде реализирано партньорството.

"ПФК "Левски" винаги е имал последователна политика, както в развитието на спортно-техническата част, така и спрямо собствената си инфраструктура и тази, която стопанисва. Темата за инвестиция в стадион или спортна база, е повече от естествена за клуб с традициите на "Левски", а и за всеки друг професионален такъв в страната. Привържениците на футбола в България заслужават нов тип преживяване и самочувствие, каквито биха получили, ако наблюдават изявите на любимия си отбор на нов, модерен стадион, отговарящ на най-високите европейски стандарти за качество и сигурност."

"Тенденцията за инвестиции в спортна инфраструктура, за щастие, все повече набира скорост в България и това е неизбежен процес. Няма нищо по-важно от възможността професионалните клубове да управляват правилно съоръженията, които ползват, или са техен актив. В тази връзка, искрено се надявам на разбиране и съдействие от страна на държавата, в създаване на необходимите административни и технически предпоставки, футболните клубове, с неуредени въпроси със собствеността и управлението на стадионите, какъвто е примерът с нашия, да бъдат разрешени в кратки срокове."

"В края на миналата година публично оповестихме намеренията ни да поставим развитието на стадиона и базите на клуба сред своите приоритети и ние не сме спирали да работим тази посока. Подобряването и инвестицията в клубната ни инфраструктура не е самоцел, а се базира на сериозна подготовка, включваща и детайлно изготвена инвестиционна програма, която официално депозирахме в Областна администрация София и Министерството на младежта и спорта. Чрез този акт, ние заявихме и сериозните ни, професионално подплатени намерения, да бъде намерено решение "Левски" да получи възможност да строи/реконструира и управлява стадион "Георги Аспарухов" дългосрочно."

"Осигуряването на средства за инвестиция в клубния ни стадион, преминава през темата за уреждане на собствеността. Липсата или забавянето на решение в тази посока, сериозно биха възпрепятствали не просто гарантирането на инвестицията, но и шанса "Левски" да достигне ново ниво на развитие. Няма професионален клуб в Европа, който да не е инвестирал и стотинка в подобряване на стадионите и базите си. Всички констатираме, че тези процеси започнаха твърде късно у нас, но добрата новина е, че първите стъпки са направени."

"През изминалите близо осем месеца, беше постигната важна стъпка напред, в разплитане на възела, наречен "концесия", която на практика е законово трудно приложима в спорта в България. Изваждането на стадион "Георги Аспарухов" от т.нар. "концесионен списък" и встъпването в процедура по учредяване на дългосрочно право на строеж и ползване, ще предостави възможност да бъдат извършени инвестиции в съоръжението."

"Към настоящия момент очакваме получаване на несложно административно и техническо решение от Министерски съвет, потвърждаващ изваждането на стадиона от цитирания списък. Вярвам, че с волята на служебното правителство, този акт ще бъде извършен в най-кратки срокове. Това би открило пътя на "Левски" в привличането на финансиране, за да развива и управлява своята инфраструктура, следвайки най-добрите международни практики", гласи позицията на Сираков.

Според Капитал идеята е клубът да плаща на общината, за да използва и ремонтира стадиона, а градът да запази земята и самото съоръжение като собственост. До този момент от Левски не са анонсирали откъде очакват финансиране за проекта. Строежът на стадиона на ЦСКА се очаква да струва около 90 млн. лв.

От 1998 г. Левски не плаща наем за стадиона, а само данък сгради и такса смет, които бяха дължими към общината. В последните години дори бяха натрупани задължения, за които клубът се споразумя да бъдат разсрочени. На 11 април Столичният общински съвет гласува дългът на стойност малко над 2 милиона лева (главницата е 1 369 519.58 лева, а лихвите са 728 119.39 лева) да бъде разсрочен за 36 месеца.