на живо

Левски щял да дължи под 10 млн. лв. на НАП до месец

Клубът очаква ново споразумение с агенцията заради лиценза

Левски щял да дължи под 10 млн. лв. на НАП до месец
 

Задълженията на Левски към НАП ще паднат под 10 милиона лева в края на ноември. Това обяви членът на УС на клуба адвокат Борислав Георгиев след Общото събрание на акционерите.

"Когато се случват разсрочвания с НАП, е добре да се случва в медийна тишина. Левски както има много фенове, има и много "доброжелатели". Ревизията потвърждава тези цифри – близо 2,5 милиона лева към главницата са погасени. Отделно от тези суми, от 1 март 2023 година до настоящия момент Левски не трупа нови задължения. Цифрата на изплатените задължения към НАП са близо 5 милиона", обясни Георгиев в интервю за радио "Дарик".

Към края на февруари от Левски оповестиха, че дългът към НАП е на стойност 11.5 млн. лева. През юни в съобщение на сайта беше посочено, че са платени близо 2 милиона лева, а главницата е намалена с 16%. Това се случи след оплакване на феновете, че се наблюдава липса на отчетност.

През септември собственикът Наско Сираков допълни тази информация с изявление, че за пет месеца Левски е погасил над 3 млн. лв. към НАП.

"Единствено върху осигуровките продължава да тече лихва. Всички останали задължения по ДДС минават на лихва 3,79%, това значително ще облекчи натрупването на други лихви. Под 10 милиона ще паднат задълженията още този месец. Главницата също ще падне под 5 милиона лева", допълни Георгиев.

"Никой не е предявявал претенции за други задължения. Безспорни са задълженията към НАП, всичките други са висящи, тоест спорни, не са установени в техния размер. В тази група влизат и задълженията към Сектор А. Общите задължения към доставчици към 6 ноември за около 1,9 милиона лева, от които имаме налична стока в магазина за 1,4 милиона, което значи, че сме намалили и дълговете към доставчици."

"Очакваме ревизионен акт, който установява размера на всеки дълг. Надявам се в близките дни, седмици, може би месец и повече да постигнем такова споразумение, което да улесни получаването на лицензи от УЕФА и БФС. Това ще даде спокойствие за работа. Не мога да се ангажирам със срокове. Левски абсолютно не е в будна кома, не може да се характеризира по този начин, Левски е отбора на народа, с тази фенска маса перспективите са само нагоре".