на живо

Лудогорец се възмути за ЦСКА: Погалване по главата

Може би трябваше да се извиним, че сме вкарали и победили

В Лудогорец се възмутиха от наказанията, наложени на ЦСКА след дербито между двата тима на 10 декември. Дисциплинарната комисия на БФС глоби "червените" с над 21 000 лева заради различни инциденти на трибуните.

Сред посочените провинения са: "нерегламентирано използване на факли и димки", "хвърлени факли и димки на пистата", "използване на факли и димки, довели до трикратно спиране на играта", "изстреляни ракети", "възпламеняване на бомбички на терена", "използване на лазерни устройства за заслепяване на състезател", "хвърлени множество предмети" и "обидни и нецензурни скандирания".

От Лудогорец обаче са категорични, че санкцията не е достатъчна.

"До Дисциплинарната комисия

към БФС, гр. София

До ВрИД президент на БФС Михаил Касабов

ОТВОРЕНО ПИСМО от ПФК Лудогорец

Уважаеми Господа,

С настоящото писмо бихме искали да изразим нашето възмущение от наложените санкции на ЦСКА-София след мача, проведен на стадион „Българска Армия“ на 09.12.2023 г., който се игра при липса на всякаква организация, с предпоставки за сериозни инциденти. Бихме оприличили наказанието като погалване по главата на хулиганите, които обстрелваха щаба и играчите ни с бомбички, ракети и всякакъв вид предмети, опасни за здравето на хората. И това е рецидив на този стадион, където на едно от предните ни гостувания лекарят на Лудогорец бе ранен от бомбичка, а наш футболист едва не оглуша отново след удар с бомбичка.

Ние също бяхме впечатлени от хореографията и атмосферата по трибуните, с изключение на всички останали действия, застрашаващи живота на хората. Снимката с фен, атакуващ с лопата, обиколи световните агенции и сме сигурни, че цял свят ни се смее на "обноските".

Поне от кумова срама можеше да има затваряне на някои от секторите на националния стадион за домакинството им срещу Ботев (Враца).

Често в България си говорим, че футболът ни е достигнал дъното и са необходими спешни мерки, за да се излезе от кризата. Първо действие трябва да бъде борбата с насилието по стадионите. В противен случай е въпрос на време да станем свидетели на смъртен случай.

Ние, от ПФК Лудогорец смятаме, че трябва да се започне от тук – сурови наказания за всички действия, които застрашават живота на посетители и участници във футболни мачове. Подобни реверанси от Дисциплинарната комисия само дават криле на хулиганите, които следващия път ще влязат на терена и ще се саморазправят с футболисти. Същото важи и за хвалбите за „прекрасната и европейска атмосфера“ на паленето на военни димки, хвърлянето на бомби и ракети, и скандирането на обиди от трибуните.

Щом това е прекрасна европейска атмосфера, англичаните трябва да се изчервят от срам. Онзи ден на "Анфийлд" си бяха седнали кротко феновете, пътеводите бяха чисти и не се чу нито една бомбичка. Прегрешението беше, че някой хвърлил бутилка бира по автобуса на Манчестър Юнайтед. И от Ливърпул веднага се извиниха на "вечния враг" и обещаха, че ще вземат мерки. Такова колегиално отношение до момента не сме получавали.

Даже чухме упреци, че играчите са се зарадвали след гола. А може би трябваше да се извиним, че сме вкарали и победили."