на живо

Мъри през сълзи: Тръгвам си, за да не ме изгонят с камъни (ВИДЕО)

Не искам да участвам в заробването на Левски, обяви треньорът на раздяла

Мъри през сълзи: Тръгвам си, за да не ме изгонят с камъни (ВИДЕО)

Тръгвам си от Левски, защото не искам привържениците да ме целят с камъни и няма да участвам в заробването на клуба. Това обяви Станимир Стоилов на раздяла със сините. Той напуска треньорския пост веднага след победата с 1:0 над Локомотив София и преди дербито с ЦСКА.

Мъри разкри, че вчера е поставил две условия за оставането си на поста – изпълнителният директор Ивайло Ивков да остане на работа, както и в Управителния съвет да има доминираща роля на служители на клуба спрямо представителите на генералния спонсор. Той така или иначе не е получил отговор.

Снимка: Lap.bg

„Взех решението си заради начина на управление. Когато дойдохме,  Левски беше фалирал футболно, морално, финансово, откъм подкрепа и присъствие по стадионите. След това с работата през тази година и половина по три направления се отчитат добри резултати. Първо е любовта, подкрепата, уважението на привържениците. Мога да сложа оценка по това направление 6+.

Финансовата страна - много лесно можем да видим нещата, защото клубът е с около 18 милиона приход, а изразходваният бюджет е 12 милиона. Тази печалба правете сметка за български клуб каква е. Там оценката е отличен.

Третото направление - губехме на Герена от всякакви отбори. Изградихме отбор, който върна победите и любовта на публиката. След толкова години и милиарди, излети в клуба, нямахме трофей, а сега спечелихме купата срещу най-силните отбори в България със силна игра и със стил.

Имахме негативна серия срещу ЦСКА, а в последните 4 мача не допуснахме загуба и гол. С Лудогорец сами гледахте мачовете, играхме или по-добре, или равностойно. Стояхме на терена гордо, както искат всички привърженици.

Имахме знаменити европейски вечери, но футболният Господ ни наказа с Хамрун. Елиминирахме ПАОК без да изглеждаме грозно или опълченски. После имахме негативна серия, когато резултатите бягаха заради нереализирането на ситуациите и заради недостатъчната усмивка на старши треньора, когато идваше на Герена. Но това беше мой проблем и моя грешка, че търпях тези ситуации и не взех това решение по-рано. Тук пиша 4+.“

Снимка: Lap.bg

Нашата задача е да работим и да вадим Левски от калта. Правят се промени, с които не съм съгласен. В Англия при тези резултати треньорът и директорът щяха да получат нови договори с подобрени условия. Не съм съгласен с доминиращата роля на спонсора в Управителния съвет, където се взимат решенията. Там е 2 на 1. Преди година имах среща с Мило Борисов, Лъчо Петров, Сираков и Ивков и около час и половина проведох разговор, в който обясних, че това управление ще доведе до проблеми.

Левски е по-различен клуб, не е като другите. Наляха се милиарди, но резултатите и наследството като играчи и база са трагедия. Там ми се смееха - да си получава заплатата, а ние да си правим каквото искаме.

Снимка: Lap.bg

Не идвах щастлив, защото в клуба има скандали и спорове. Една рана, ако не я промиеш и излекуваш, тя рано или късно гнои. През този период имаше напрежения между директора и спонсора за договорите, които се подписваха със спонсора. Получавахме авансови вноски от спонсора, но дойде голямо напрежение в клуба и собственикът трябваше да се намеси по-рано и да го спре, за да се тушират всякакви проблеми. Бяха всекидневни скандали.

Левски има договор за управление от фирмата спонсор. А според правилата на УЕФА спонсорът няма право да доминира в управлението. Да си спонсор, трябва да си благороден. Да контролираш къде отиват парите, а те имат договор за 10 процента от всички приходи. Приходи, не печалба.

Снимка: Lap.bg

След първите скандали започнах да гледам документи, за да имам яснота. Директорът и аз заплашвахме, че ще си тръгнем, за да се реши проблем в полза на Левски. И директорът успя да махне от договора даренията - което щеше да е катастрофа. Както и таксите за ДЮШ. Всичко друго остана.

Спонсорът твърди, че няма да се искат тези пари, но те са фактурирани на Левски. И Божков така казваше, Хубчев - също. Най-лесно беше да се подпишат документи. Дано сега ги предизвикам да опростят тези пари, но те вече са фактурирани. Не бива да заробваме Левски с нови задължения. Към днес не са опростени.

Следващите скандали бяха за прословутата LED система - че ще купят на Левски. Но това не се случи, Левски не получава нищо от мачовете освен на Герена. И същевременно изплащаме част от системата, не знам докога и по каква причина.

Снимка: levski.bg

Когато дойде трансферът на Роналдо, се каза, че това е подарък за Мъри Стоилов. Той винаги е бил футболист на Левски, ще остане тук и вече струва доста пари. Спонсорът дава парите назаем за него с дребна лихва и с 10 процента от бъдещ трансфер. Това ако е подарък...

Собственикът трябваше много по-рано да се намеси, защото не виждам причина Ивков да бъде уволнен. Сигурно и двамата грешим много, но който не работи, той не прави грешки. В момента, в който изплувахме, вече не бяхме нужни.

Снимка: Lap.bg

Не виждам смисъл представител във феновете в Надзорния съвет да бъде сменен... Похвалил бил работата на Ивков. Ако е заради това, не знам какво лошо е направил. И аз съм доволен от работата на директора, и аз трябва да бъда уволнен. Не гледам в посоката на собственика и си тръгвам, за да не ме пита защо не си тръгвам, щом не ми харесва. С мен не се коментираше с кого ще работя занапред.

Ако ме бяха взели за треньорче, да. Но аз дойдох с по-голяма идея. Стигна се дотам да ми предложат да водя още един мач и тогава да си ходя. Днес се обадих на спонсора, за да чуят от мен, че си тръгвам. От уважение, че помагат и дори сега дават пари напред. А Мило Борисов ми предложи да остана до лятото. А аз му отговорих, че съм очаквал договор за 3 години, а той е благороден и ми предлага за два месеца. Беше неловка ситуация за него.

Снимка: Lap.bg

Спортно-технически никой не ми е пречил, със Сираков винаги сме мислили и гледали еднакво. Но проблемите в управлението винаги рефлектират. Можехме да вземем футболист, но понеже не си говорим, не успяхме. Казаха ми, че не можем да платим дребна сума.

Тръгвам въпреки любовта на хората. Могат да им отговоря само с честност. Ако тези проблеми не се решат... Не съм познавал Ивков преди това, беше назначен от Сираков. Виждал съм го на здравей-здрасти. Дори кафе не бяхме пили. В работата го опознах, виждам проблемите, които той има. Но се стигна дотам да ме пришиват към него или към фенски групировки. Ако някой излезе и каже, че съм обещал нещо или към в комбинация за нещо, Стоилов никога няма да работи за Левски повече.

Първото ми условие да се върна беше Сираков да е в клуба. Три-четири пъти се проваляше моето връщане по тази причина. Левски затова стигна дотук и няма да участвам в заробване и скандали. Очаквам следващите глупости да се случат, а трябва да цари мир. Не мога да гледам как се обиждат собственик и фенове. Дойдох за обединение, не за разединение.

Снимка: Lap.bg

Вчера поставих на Сираков две тежки условия - подмяна на Управителния съвет с доминираща роля на служителите на Левски, без да споменавам имена. Можех и аз да вляза - работещи служители, доминираща квота. Второто - да продължим в екип с Ивков. Дори да ни поставят задачи за 6 месеца. Но в тази успешна година е нелепо да се правят промени. Ако им трябват слуги, които да подписват документи, това няма да е с моето наблюдение отстрани. Това води до тези 11 милиона, които се криеха. Ако всички заедно бяхме седнали и бяхме обявили кампания за НАП, в сметката щеше да има двойно или тройно повече пари.

Какво оставяме - един клуб, който след два месеца ще направи страхотна печалба от нов доставчик на екипировка – 2-3 милиона. Оставяме футболисти с огромна цена. Отборът играе най-добрият футбол в България, това е моето мнение. Следва друга кампания, след като продадохме 6500 абонаментни карти за сезона. Цяла България да се обедини и да ги удвои, няма да са толкова. Това са пак огромни приходи. Това е клуб с изключително добро бъдеще  с готов отбор. Въпросът е да се взимат оттук нататък умни решения.

Снимка: Lap.bg

Решението за махането на директора и невзимането на отношение по скандалите между спонсора и Ивков и изобщо в клуба, Сираков взе решение под натиск от спонсора. Той твърди, че не е така и пое вината върху себе си. Явно не искахме на работим заедно. Аз също имам всекидневни скандали с Ивков и си ги решавам в името на Левски. Но с бездействие не се решават проблеми.

Надявам се занапред да намерят точните решения. В друг отбор нямаше да гледам ръководните решения, нямаше да ме вълнува кой дава парите и как управлява. Но в моя клуб дойдох, за да го спасим. В началото бяхме сами. Чакаха да се провалим, но мен не ме е страх от това. Очаквам на база на моите провокации спонсорът да налее много повече пари. Парите са средство да реши проблема, но не решават проблема. Дано не залитнем в тази посока, защото спазваме финансова дисциплина. Отборът изглежда все по-уверен.

Снимка: Lap.bg

Може и да се взеха тези решения на събранията, за да ме подтикнат да си тръгна, а не да бъда уволнен, за да няма други виновни. Но истината винаги побеждава.

13 години бягах от порочното управление. Предлагаха ми огромни суми, за да се върна, също ми казваха, че всичко е уредено и ще стана шампион. Но аз шампион съм ставал. Не знам кога отново ще ми хареса управлението на клуба. Казах ви какви условия поставих, за да остана. Просто и ясно. Предполагам, това са много тежки условия.

Платените служители сме тук, за да говорим, когато работим, а не като ни уволнят. От финансова гледна точка нямам никакви проблеми. Левски ме е създал и дължа всичко на него. Да напусна Левски ми струва доста пари, които само трябваше да бъдат прехвърлени на моята сметка. Отказвам се от тях, защото те ще останат в клуба. Във всеки клуб винаги съм изкарал повече пари, отколкото е бюджетът. Нито един не съм оставил на минус. Музиката се поръчва в чалготеката, но Левски е отборът на народа, различен клуб. Не поръчваш музиката, като не разбираш футболния бизнес.

Снимка: Lap.bg

Не искам да ме целят с камъни. Тази любов ще се обърне в негативен план и не искам да отивам в тази посока. Никой не може да ме отклони от моите футболни принципи. Този отбор може да се бори за първо, второ или трето място. Да бъде в борбата за титлата. Ако не бях успял, щях да освободя сам треньорския пост. Резултатите почнаха да се чупят, откакто казах, че не съм щастлив. И започнаха негативните серии.

Ще продължа да гледам мачовете. Ще си казвам мнението, но други битки не ми се иска да водя. Имах мечта да създадем Левски на левскарите, за да осигурим някакво финансиране и да изплатим дълговете на НАП. Това среща отпор, което е напълно нормално. Исках да станем след години като Барселона, Реал, Байерн и привържениците сами да избират кой да е президент. Думата акции се коментира твърде много и това ме притеснява. В това число от собственика. Тази дума не е най-важна. Акциите трябва да стоят в голяма компания, или в някое сдружение. Няма никаква причина Сираков да не е приносител на акциите. Справят се със спонсора и работещите хора, които вадят пари.

Снимка: Lap.bg

Съжалявам, че не си тръгнах по-рано. Ако моята глава е цената да се решат проблемите, щях да си тръгна. Утре ще ви кажат колко милиона са налели, а половината са изкарани от Левски.

Исках да извадя кой е натрупал задълженията. Но имаше вече подмятания на думи за прословутите трансфери и се нагнети напрежението в клуба. Имам всички документи от собственика, мисля, че клубът ще ги изкара, за да не съм аз. Между 4 и 6 милиона през годините ги е направил всеки собственик. Иво Тонев няма задължения за НАП, но има 15-16 милиона за сектора. Но няма да съм точен. Божков е намалил задълженията към НАП, но е взел задълженията за стадиона. При Батков са около 4 милиона, при Спас Русев също. Имаме задължения и през последните години, които могат да се обяснят.

През последната година сме плащали към НАП, но приходите бяха огромни, включително от даренията. Неплащането на някои вноски бяха, защото на живот и смърт трябваше да се вземе лиценз. Платихме милиони на наши футболисти, за двете огромни дела. Сега вече нещата са в ред с разбирателството, което имаме с НАП.

Щом клубът е успешен, и собственикът е успешен, но огромната вина за ситуацията е негова с бездействието и невзимането на решения. Той направи промените под натиск за доброто на спонсора. Казах му - гледай спонсора, треньор ще намериш. Това ми беше отговорът.

Снимка: Lap.bg

На спонсора му е много важно да му се благодари. Може би мислеха, че няма да кажа истината. Благодарен съм, но спонсорът трябва да е само спонсор. Никъде по света спонсорът не участва в управлението. Футболният бизнес не е за всеки. Един техен човек отиде да гледа мача с Локомотив в Надежда, а той беше на Герена...

Виждам напред какво ще се случи във футбола. Тръгвам си, за да не разочаровам хората и да запазя искрицата в тях. Помощниците ми - ще съм щастлив, ако останат или някой от тях води отбора. Казах им изобщо да не се съобразяват с мен. Това е моят клуб и ще съм щастлив, ако някой от тях успее. Така Емил Велев ми беше помощник, остана и стана шампион. Знам, че Цанко Цветанов напуска със сигурност. Той никога не иска да остане без мен. За останалите не знам. Не съм добър съветник за мой наследник. Избягвам да давам съвети, защото гледам по друг начин и не харесват препоръките ми.

Снимка: Lap.bg

Такъв отбор може да се развали с продажба на играчи и недобавяне на качество с критерия Левски, има опасност да не изглежда по този начин. Но на живот и смърт трябва да се изплатят задълженията към НАП, за да се направи надграждане.

Провалената сделка с Юнайтед Груп повлия на отношенията в клуба. Клубът работеше само да чисти задължения, не се правеше селекция, защото очаквахме сделката и Левски да си позволи по-големи разходи за играчи.

За провалените трансфери - казах, че нямам проблем да бъдат продадени или оставени тези играчи. Това не е ябълката на раздора, а това беше искрата, която да покаже проблема. Спорехме за 500 000 повече или по-малко. Цената, която обявихме всички, беше еднаква. Ивков смяташе, че трябва да ги продадем. За мен нямаше проблем и в двата варианта.

Снимка: LAP.BG & Getty Images

Не ми се иска да има отлив на привърженици. За евентуална лоша спортна форма ще отговарят следващите след мен. Има съмнения, когато има договор за управление, дали не се стопират други спонсори. Генералният спонсор осигурява пари, плащаш си и толкоз. Искахме чисти отношения между спонсор и клуб. Нямаме нищо против спонсора, благодарим. Когато си на входа и на изхода, винаги има такава опасност от съмнения.

Левски не е никога затворена страница. Дали ще съм фен, треньор или администратор, аз винаги ще съм тук. Просто ще се преместя на трибуните. Един приятел ми беше казал, че от времето на Гунди не е виждал мъже да плачат, така че ще ме извините”, завърши емоционално Стоилов.