на живо

Мъри Стоилов: Стадионите ни са правени като по трудово

"Левски на левскарите" не иска да е собственик на клуба, увери треньорът

Мъри Стоилов: Стадионите ни са правени като по трудово

Старши треньорът на "Левски" Станимир Стоилов си тръгна по-рано от Общото събрание на сдружението „Левски на левскарите“, на което бе кандидат за член на Управителния съвет.

На излизане от "Интер Експо Център" Мъри коментира лагера в Дубай. По неговите думи няма тайна за плащането, просто спонсорите "нямат желание да се разгласява".

Снимка: LAP.BG & Getty Images

Стоилов за пореден път засегна и темата за лошите условия за футбол в България.

„Желанието ми да съм в УС е да продължим тази стъпка, да покажем, че нещата се развиват в положителна насока и естествено да работя за популяризирането на Сдружението. Идеята му е да се създаде, за да може да помага на "Левски" във финансови аспект. Когато се създаде имахме сериозно финансови проблеми и виждахме някакъв начин.

Второ, много от големите клубове в света като "Байерн", "Реал" Мадрид и "Барселона", които съществуват горе-долу в този вариант. Малко се измести на момента основното задължение на Сдружението. Започна да се говори за собственост. Това не е било никога идеята на Сдружението.

Беше изцяло да се помага на клуба и след време, ако има огромна фенска маса, да избира кой да управлява клуба", обясни треньорът на "сините".

Снимка: Lap.bg

„На този етап това се явява най-голямото доброволно сдружение у нас, да не кажа и на Балканите, доколкото ми е известно. Имахме още по-големи надежди. Аз казвам едно нещо, което винаги съм казвал, че истината побеждава.

Може да мине през лъкатушене, през някои перипетии, но когато работиш за истината, тя ще победи. Надявам се да трупа повече членове, защото всеки нов член в сдружението е помощ за "Левски".

"Изчистихме огромни задължения към хора, институции, треньори, бивши футболисти и така нататък. Остават задълженията към държавата. Не знам каква тайна има за плащането на лагера в Дубай. Парите са постъпили легално в клуба и той ги е превел за лагера в Дубай. Няма тайна. Спонсорите нямат желание да се разгласява. При нас всичко е постъпило на документи. Ние работим по банков път. Не виждам тайна. И миналата година имахме спонсори", заяви Стоилов.

Снимка: Lap.bg

"Една от темите, която се дискутира в началото беше по-голяма популяризация. Ще се опитат и нови неща. Вече се работи по създаване на тв канал, за да може да има повече информация какво се случка. Периодът за този УС беше много кратък 7-8 месеца, но такава беше идеята, за да може всички членове да изберат новия председател", каза той, след което зачекна темата за условията и терените в България.

"Не искаме да търсим само извинения във времето. Това време обърква качеството на футбола, обърква присъствието на хората на стадиона, обърква приходите на всички клубове. Футболът е бизнес и трябва да го развиваме. Трябва да има добри условия за работа. Паузата беше декември, януари и до средата на февруари. Два месеца и половина.

Ако се бяхме замислили и паузата беше януари, февруари и средата на март щеше да започне първенството. Условията, които искаме за професионален футбол, щяха да са налице. Моята идея е да направим футбола, както е на Запад. Неслучайно английските клубове плащат по 100 милиона. Те печелят. Ние не можем да си позволим да плащаме, защото не печелим достатъчно. "Левски" спечели достатъчно миналата година, но бяха покрити стари ангажименти.

Ако го направи, футболът ще е много по-привлекателен. Трябва да се обединим всички. БФС и клубовете трябва да са флагман. Българският футбол тъне в мизерни условия за работа, особено в първите месеци на годината. От април месец до декември имаме добри условия.

Никога не съм казвал, че трябва да се променя шампионата, а просто паузата. Новото първенство може да започне началото на юли, без да има една ненужна пауза от 20 дни. Въпросът е да направим най-добри условия за всички. "Левски" ще загуби от мача в събота минимум 30-40% от привържениците най-вече заради минусовите температури. Имам съмнения и, че теренът няма да е в най-доброто състояние. Каквото и да го чистиш, ще замръзне. Няма отопления. Следващата зима ще е същият проблем. Проблемите трябва да се решават, а не само да ги игнорираме“, каза Стоилов и продължи:

Снимка: Lap.bg

"При нас игнорираме всякакви нововъведения във футбола. Женският футбол сериозно ФИФА го игнорира. Трябва първо да си оправим базите и стадионите. Трябваше да има задължително условия отопление. Повечето стадиони са правени по трудово обучение. Аз съм работещ човек. Виждам какво е, работил съм. Може да ги питате при какви ескимоски условия работим тези месеци. Спокойно можеха да се избегнат тези два-три месеца", недоволен е треньорът на "сините".