на живо

Министър Илиев за мача с Унгария: Петно върху футбола и спорта

Не е в моите прерогативи да кажа дали ще има публика, коментира той

Министър Илиев за мача с Унгария: Петно върху футбола и спорта
 

Като петно върху футбола и целия ни спорт. Така определи спортният министър Димитър Илиев скандала около провеждането на евроквалификацията България - Унгария.

Той заяви, че не може да вземе отношение дали мачът на Националния стадион на 16 ноември (четвъртък) ще се играе пред публика.

Снимка: Lap.bg

"Естествено, че е петно върху футбола и спорта. Радвам се, че се намери решение къде да се изиграе мачът. От наша страна оказахме пълно съдействие. Два дни преди мача "ще се играе, няма да се играе", не може да се върти и да се суче до последно. Взети са всички мерки да се играе мачът. Ти няма да си пуснеш гражданите да си подкрепят отбора… Не е в моите прерогативи да кажа дали ще има публика.", започна Илиев.

"С всяка федерация работим по правилата. Децата имат право да спортуват и не бива да лишаваме клубовете от финансиране от общините. Има клубове, които са изграждани 10 години и сега трябва да се откажат. В същото време като министър аз не мога да се бъркам в кадруването на която и да е федерация. Някои мои предшественици са го правили, но аз няма да го сторя, каквото и да ми коства това. Виждате федерациите, където се е бъркала държавата къде са сега. От 7 години нямаме шахмат, автомобилизмът копае дъното, спортните танци копаят дъното."

"Аз съм човек, който умее да си владее нервите, но това ми подейства емоционално. Мачът с Унгария показва, че когато нямаш решение на проблема, опитваш да го оправиш с неправилни ходове. Ние сме против проявите на расизъм и хулиганство, но нищо лошо няма в протестите."

"Не е нормално да се питате къде и дали изобщо ще се играе мачът. Стадионите се строят с трибуните заради хората. Не можем да ги лишаваме от правото да гледат националния отбор. Ами какво ще стане на следващия мач, а на този след него? Радвам се, че все пак мач ще има.", завърши министърът.