на живо

Общината с първа стъпка към ремонт на "Герена"

От Столичен общински съвет са поискали придобиване на стадиона

От Столичен общински съвет (СОС) са предприели първа стъпка, която ще позволи на Левски да извърши ремонт на ст. Георги Аспарухов.

Общинският съветник Симеон Ставрев съобщи в социалните мрежи, че СОС е поискал придобиване на собствеността на стадиона и прилежащите му терени, които към настоящия момент са владение на държавата.

"Столичен общински съвет направи първа стъпка за отпушване на процеса по модернизацията на стадион Георги Аспарухов - взе решение, че иска да придобие стадиона и прилежащите терени. На ход е държавата. Ако Министерски съвет не иска да прехвърли „Герена“ на Столична община, то е редно да каже как държавата си представя Левски да получи нов стадион", написа Ставрев.

Идеята е клубът да плаща на общината, за да използва и ремонтира стадиона, а градът да запази земята и самото съоръжение като собственост.

Засега от Левски не са анонсирали откъде очакват финансиране за проекта. Строежът на стадиона на ЦСКА се очаква да струва около 90 млн. лв.

От 1998 г. Левски не плаща наем за стадиона, а само данък сгради и такса смет, които бяха дължими към общината.

В последните години дори бяха натрупани задължения, за които клубът се споразумя да бъдат разсрочени. На 11 април Столичният общински съвет гласува дългът на стойност малко над 2 милиона лева (главницата е 1 369 519.58 лева, а лихвите са 728 119.39 лева) да бъде разсрочен за 36 месеца.