на живо

Още 3-4 дни: Николай Костов остава треньор на Левски (ВИДЕО)

Извинявам се, че бях агресивен. Не приемам плаката "Сираков вън"

Още 3-4 дни: Николай Костов остава треньор на Левски (ВИДЕО)

Николай Костов ще бъде треньор на Левски поне още 3-4 дни. Това обяви самият той на необичайна пресконференция. Очакваше се той да хвърли оставка след катастрофалните резултати в последните мачове, но това така и не се случи.

Костов уточни, че със собственика Наско Сираков "са си дали време" за решението. "Ще трябва да почакате за моята оставка. Сега са празници, той си почива със семейството. Говорим за 3-4 дни, за да изясним реалната ситуация. Да направим истински разговор - искам да присъства не само Сираков, но и всички заинтересувани от развитието на нашия клуб. Сега ще потренираме малко с футболистите", заяви специалистът.

Той се извини на журналистите за неуместното си поведение след дербито с ЦСКА (1:3) в събота. Тогава Костов си позволи да отправи обиди и квалификации към репортерите. Треньорът обаче подчерта, че е бил провокиран от неверни информации. "Освен това говорим за телефони, които са наблизо, някои ме настъпваха и излязох от зоната си на комфорт. Това е причината."

"Това е моментът да ви се извиня за агресивното си поведение след мача с ЦСКА. Бил съм достатъчно коректен и внимателен към вас. Много съм засегнат от някои неща, които се случват. Когато има загуби и слаби резултати, отговорността се пада върху треньора. И аз я поемам. Изтичането на информация и внушения към левскарската общественост, че съм имал конфликти с футболисти на полувремето - това не е вярно. Всички негативни неща се трупат едно след друго. Нека бъдат свързани с резултатите и играта, а не с неща, които са се случили или не са се случили в съблекалнята."

Снимка: Lap.bg

"Друго нещо е, че се иронизира така наречената романтична игра на Левски. Романтичната игра е моя идея и при първите разговори със Сираков го попитах той знае ли с какъв футбол се занимавам аз. Преди 10 месеца Левски имаше много проблеми. Първите пет месеца работих с един, а сега - с друг отбор. Не може да кажем, че трябва да се гордеем много с работата си. Но не се срамуваме, тъй като вие сами проследихте в периода, в който работихме заедно, че не всичко беше толкова лошо, колкото излиза като внушение. Щом изпитвахме някакви затруднения, веднага настъпваше някаква атака. Това повлия на психиката на футболисти, треньори, ръководители."

Костов подчерта, че не търси оправдания. "Искам да защитя хората, с които работя - играчи, щаба, ръководители, администрация. Хора, които вярват в нашия футбол, който искаме да изградим. Но нека бъдем обективни. За 10 месеца няма как да наложим тоя вид футбол, който е труден за разбиране, камо ли за налагане. Но ние не отстъпваме от нашите разбирания, бяхме на прага да успеем."

"Пламен Андреев е време да възмъжее и да пази по-мъжки. Стига сме го оправдавали, преживяхме всички негови грешки. Преди да дойда, статистиката с вратарските грешки беше много слаба. Въпреки това не искахме друг вратар - вярвахме, че Пламен трябва да се развива. За Хоркаш признах, когато имахме оферта в клуба. Това обаче са въпроси към клуба, които бяха зададени към мен и аз наистина не обясних правилно нещата преди този важен мач."

Снимка: Lap.bg

"Рекордните изходящи трансфери в този 10-месечен период наистина са нещо, което заслужава уважение. Въпреки че отслабваме отбора. Причината за слабите резултати е в нарушаване на баланса. Не искам да отхвърляме това, което не разбираме. В много от игрите се представяхме доста успешно. В някои епизоди играта е била превъзходна."

"Не бях готов за протеста на феновете, който беше обявен 3 дни преди първия мач за сезона. Той продължава. Това е много дълъг разговор. Естествено, че съм направил грешки. За мача с Лудогорец грешката е моя. Може би се увлякох и надцених нашия отбор."

Винаги съм имал разбирателство със Сираков. Винаги ме е разбирал. Проницателен човек, опитен, много години е управлявал футболен отбор. Аз имам въпроси към вас - вие сте спортни журналисти, нали трябва да отхвърляме агресията и протестите? Не може цяла година да виси плакат "Сираков вън". Аз не мога да го приема това нещо."

Снимка: Lap.bg

"Фокусът е върху играта. Фундаментът за добри резултати е играта и цялото усилия е върху нея. Според мен играта завишава интелекта на всички наши играчи. Един играч като Кордоба извършва средно по 115 технически действия. По старите статистики бяха 60-70. Не търсете там, където не е причината. Причината е в баланса."

"Не може треньорът да си тръгне от днес за утре. При предишния ми престой си тръгнах след една загуба, но беше съвсем различна ситуацията - други управляващи и интереси. Сега са други усещания. На етап сме, когато можем да надградим. Задълженията към НАП са почти погасени, това е огромен успех на Сираков, Боримиров, Йовов. Те ни предоставят идеални условия за работа."