на живо

При младежите: ЦСКА за първи път в Шампионската лига

"Червените" спечелиха Купата на БФС след дузпи срещу Септември

ЦСКА U18 ще играе в младежката Шампионска лига, след като спечели Купата на БФС срещу Септември София U18. "Червените" се наложиха с 4:2 след изпълнение на дузпи.

В редовното време финалът на стадион "Александър Шаламанов" завърши 0:0. След това двата отбора преминаха директно към изпълнението на дузпи.

При наказателните удари гостите вкараха четири пъти от четири опита. Септември пропусна два пъти – най-напред чрез Кубрат Йонашчъ, който изпрати топката в аут, а след това не успя и капитанът Валентин Доцев. Неговият изстрел беше спасен от вратаря на ЦСКА Георги Гергинов.

Новото име на турнира е Младежката лига на УЕФА. ЦСКА за първи път ще играе в тази надпревара, която се организира от сезон 2013/14 насам.

До момента едва един български тим е елиминирал противник – Септември София, който се справи с албанския Академия Футболит, преди да бъде спрян от шотландския Глазгоу Рейнджърс. Всички останали родни представители са отпадали още в първи кръг.

От сезон 2024/25 ще има нов формат, който е адаптиран според промените и в Шампионската лига при мъжете. Тези, чиито мъжки тимове са в груповата фаза, ще добият както и досега право да играят също групова фаза.

Пътят на представителите на местните лиги, какъвто е случаят с ЦСКА, ще бъде преструктуриран, за да включва местните младежки шампиони на всички асоциации-членки на УЕФА. В момента участието е ограничено до първите 32 асоциации в ранглистата, а промяната ще даде и повече възможности на българските отбори да преминат по-нагоре.