на живо

СДВР: Срещнахме се с БФС, но решението е тяхно

От полицията потвърдили, че в социалните мрежи се организира протест

От БФС са се обърнали към полицията във връзка с планираните протести от фенове на мача срещу Унгария на 16 ноември. В крайна сметка обаче решението за смяна на стадиона и затваряне на трибуните е на българската централа и УЕФА.

Това се посочва в становище на СДВР след запитване на bTV. По-рано днес БФС оповести, че европейската квалификация ще се проведе не на "Васил Левски" в София, а на стадион "Христо Ботев" в Пловдив.

"Заради сигнали за готвени масови безредици и сериозната опасност за обществения ред се стигна до решението европейската квалификация да се проведе на 16 ноември, четвъртък, от 19:00 часа, на стадион "Христо Ботев" в Пловдив, при закрити врата", гласи съобщението.

По-късно през деня УЕФА потвърди промяната, но се позова на анализ, направен от българските власти. "Европейската квалификация между България и Унгария ще се играе пред празни трибуни в Пловдив на 16 ноември. Мярката е съгласувана със заинтересованите страни след анализ на получена от българските власти информация за повишен риск от нарушаване на обществения ред на и около стадиона."

Според БФС, решението се взема и на база формални становища от МВР и СДВР. Екипът ни се свърза със СДВР с молба да получи копие, за да се запознае с аргументите.

В крайна сметка от СДВР изпратиха не самото становище, а кратка хронология по казуса.

"На 24.10.2023 г. в сградата на Български футболен съюз е  проведена работна среща с представители на СДВР и ГДНП, инициирана от БФС. От страна на домакина на срещата са били изказани опасения, за провеждане на протестни мероприятия на 16.11.2023 г., по време на футболната среща между на отборите България и Унгария, с участие на футболни фенове на различни футболни клубове.

По време на среща представители на БФС са пожелали да бъде проверена  достоверността на информацията, за което да бъдат уведомени. В края месец октомври от СДВР е изпратен отговор до БФС, че от публично достъпните електронни медии е придобита информация за организиране на няколко протестни мероприятия по време на въпросната футболна среща, като е възможно и нарушение на обществения ред преди, по време и след приключването.

Промените и последващата кореспонденция са единствено в компетентността на футболните централи на България, Унгария и УЕФА за окончателно решение."