на живо

Срамна страница: Джуджето България остана капо

Националите приключиха цикъла с 2:2 срещу сърбите на новия им стадион

Срамна страница: Джуджето България остана капо

Поредна срамна страница в историята на българския футбол. Националният отбор се представи на ниво, но завърши 2:2 при гостуването си на Сърбия и за първи път остана без нито една победа при съвременния формат на квалификациите за европейско или световно първенство. Така някога четвъртите в света окончателно се легитимираха като джудже на футболната карта и завършиха последни в своята група.

Резултата откри Милош Велкович през първото полувреме след ученическа грешка при корнер. След почивката обаче леден душ обля цяла Сърбия - Георги Русев изравни с дебютен гол, а Кирил Десподов изведе гостите напред. След нов ългов удар обаче Срджан Бабич изравни.

Благодарение на точката сърбите се присъединиха към Унгария и се класираха за финалите в Германия следващото лято. Те празнуваха на чисто новия стадион в Лесковац, построен с 23 млн. евро държавна инвестиция. От трибуните ги аплодира президентът на УЕФА Александър Чеферин, който използва визитата за откриването на още едно съоръжение - в Зайчар.

Настроението сред българските запалянковци е на обратния полюс, особено след кървавите протести срещу БФС. Единственият мъждукащ лъч идва от последните два двубоя - и първи под ръководството на новия селекционер Илиан Илиев. В тях играхме прилично и записахме равенства срещу лидерите в потока.

За последно България остава без успех в квалификации в края на 50-те. По това време обаче те се провеждат при директни елиминации на разменено гостуване. Другите три случая са още по-назад във времето и при съвсем различен регламент.

Ако това е някаква утеха - и друг път сме оставали на дъното в своята група. През 2012 г. бяхме група с Англия, Черна гора, Швейцария и Уелс, като спечелихме само веднъж - в Кардиф.

И докато сега унгарците и сърбите ще тръпнат в очакване на съперниците си на европейското, за нас остава да се вълнуваме от теми като датата на следващия конгрес...