на живо

Топузаков за "Код Спорт": Публиката е най-големият капитал на "Левски"

Гледайте предаването всяка неделя от 12 ч. по RING

Елин Топузаков гостува в предаването "Код Спорт" по RING. Бившият капитан на "Левски" отново е на любимия си стадион, но вече като треньор на отбора до 19 години.

Той говори за отношенията си със Станимир Стоилов и публиката на "сините".

"Искам дебело да подчертая, че той (Стоилов) се е променил страшно много в положителна посока. Все пак дълги години беше треньор в чужбина с немалко успехи, резултати, шампион и т.н. Със сигурност той се е обогатил като опит и начин на работа. Като фенове, виждаме как отборът се преобразява, как сменя схемата и начина на игра спрямо противника. Със сигурност има доста качества, които той е подобрил във времето и годините. Работил съм и с други треньори – и като техен помощник, и като футболист. Не мога да отрека Люпко Петрович, който според мен има голям отпечатък върху Станимир Стоилов. Всеки е взел от някой свой треньор по нещо. Славолюб Муслин, дори Славиша Йоканович – хора, които в треньорската кариера имат доста богат опит. Това е много голяма съвкупност – управляваш характери в съблекалнята, трябва да бъдеш добър, понякога да бъдеш лош, трябва да бъдеш и психолог. Станимир Стоилов го доказа и неслучайно след 10 месеца работа виждаме плодовете на неговия труд. Показателно е, че публиката се завърна на "Герена" и пълни стадиона за всеки мач." 

Снимка: Lap.bg

"В крайна сметка футболът е за хората. Когато видиш пълен стадион, когато симбиозата между публика, играчи, треньори е налице, дори класни отбори като ПАОК се преодоляват една идея по-лесно. Да, естествено качествата, тактическата дисциплина, физическите усилия и действията на играчите на терена в даден мач са най-важни, но публиката винаги е била едно мерило. Това е най-големият капитал на клуба и съм го казвал много пъти. Мога да го сравня със "Синята приказка", когато примерно "Васил Левски" се пълнеше в груповата фаза на Шампионскаta лига. Да играеш пред 45-50 хиляди души си е голяма тръпка и емоция. Пожелавам на всеки да я изпита!", добави бившият защитник.

Снимка: LAP.BG & Getty Images

Освен интервю с Топузаков, сред акцентите в предаването са разговори с европейския шампион по вдигане на тежести Иван Димов и футболиста на "Манчестър Сити" Жоао Кансело. Гледайте ги във видеото.