на живо

В Северна Македония: Болезнен шамар от най-омразните съседи

Народът искаше победа над тези, които предизвикват нашата история, език и идентичност

Емоционални и крайни коментари в медиите на Северна Македония след футболното поражение с 0:1 от България в Скопие. Политическото напрежение между двете страни взе връх в двубоя, който започна с оглушителни освирквания на българския химн. Близо 20 000 зрители създадоха враждебна атмосфера и скандираха обиди по адрес на гостуващите футболисти.

Родните национали обаче изиграха втори добър мач под ръководството на селекционера Младен Кръстаич и си тръгнаха с трите точки след попадение на Кирил Десподов малко след почивката. Така България завърши на второ място в групата, запази мястото си в четвърта урна за Евро 2024 и взе първи успех като гост от 4 години насам.

Един от най-острите анализи е публикуван в онлайн спортната медия sportmedia.mk. Предлагаме ви го без съкращения.

Страшно! В мача между двамата губещи в групата от Лигата на нациите, в която ликува Грузия, искахме поне малката утеха и мотив да завършим този цикъл с усмивки и гордост. Но не успяхме!

Кой каквото иска да говори, но двубоят с България беше с голямо значение за нас в Северна Македония, за народа на тази страна, за всички, които се чувстват унизени от източните ни съседи заради политическите събития през последните няколко години. И затова стадионът беше пълен - защото хората искаха победа.

Народът дойде да се порадва, да победи "лошите" съседи, които предизвикват нашата история, език и идентичност! Хората не дойдоха да видят загубен цикъл, загубени шансове за нова битка за европейското първенство.

Футболистите не изпълниха желанието на народа - загубиха от най-омразните си съседи. България си тръгва от Скопие с широки усмивки като голям победител. Тази "най-слаба" България във футболната история победи "гордата" Северна Македония, която се гордееше отдавна, но не и сега след поредицата загуби и загуби...

За нас в Северна Македония това е болезнено поражение и "червена буза".

Алиби за провала няма, не можем да се гордеем - няма как! Загубихме, защото не играхме както трябва. Заслужен червен картон на Тодор Тодоровски след като 13 минути игра. Аматьорски, незряло и в средата на терена - ненужно нарушение!

И с десетима пробвахме нещо, но България чакаше и чакаше своя шанс. Фатална контраатака в 49-ата минута, която им донесе гол, победа, престиж... Не че са по-добри от нас, но поне са втори в групата, където ние сега сме трети, а трябваше да бъдем първи!

При 0:1 имахме добър период и силни атаки. Но и ние имахме късмет - българите бяха по-добри!