на живо

Венци Стефанов пита Боби Михайлов: Как се определя класирането?

В Славия не са наясно кои показатели и от коя фаза на шампионата се взимат предвид

Шефът на Славия Венцеслав Стефанов отправи официално запитване към президента на БФС Борислав Михайлов как се определя крайното класиране в Първа лига. "Белите" водят битка за седмото място, което осигурява участие на бараж срещу четвъртия. Победителят ще участва в Лигата на конференциите през следващия сезон.

В момента Славия е на 3 точки пред големия си конкурент Арда. През уикенда двата тима се сблъскват челно в Кърджали.

В писмото на Стефанов, адресирано и до Спортно-техническата комисия, се посочва неяснота в Наредбата за първенствата и турнирите. В чл. 4 не става ясно кои показатели и от коя фаза на шампионата ще се вземат предвид при крайното подреждане на отборите от 7-о до 10-о място.

Господин Президент, господа от Направление "Спортно техническо",

Моля да обърнете внимание на следните обстоятелства:

наближава краят на държавното първенство в Първа лига и на преден план излиза начинът за определяне на крайното класиране. Както е известно отборът на Славия  в плейофната фаза участва в група “А” – за класиране от 7-о до 10-о място. От Член 4 на Наредбата за първенствата и турнирите за сезон 2022-2023 не става ясно кои показатели и от коя фаза на шампионата ще се вземат предвид при подреждането на отборите в посочената плейофна група “А” – от редовните 30 кръга или от  допълнителните 6 срещи  в плейофите. Защото в точка 2 на Член 4 е изрично посочено, че за класиране от 1-о до 6-о  и от 11-о до 16-о място при равен точков актив ще се имат предвид останалите показатели от редовната фаза на първенството, но за група “А” такова уточнение не се прави.

Ето защо ние настояваме крайното класиране в група “А” да се извърши по показателите, валидни и за останалите две плейофни групи – за класиране от 1-о до 6-о и от 11-о до 16-о място. Считаме за задължително БФС да прояви такава справедливост, като напомняме важността на седмото място в крайното класиране, позволяващо участие в бараж за място в европейски клубен турнир.

Венцислав СТЕФАНОВ, президент на ПФК Славия 1913 София