на живо

За първи път: Ограничават хореографиите за дербито

Полицията въвежда нови мерки за сигурност

Lap.bg

Футболното дерби между ЦСКА и Левски в събота (27 април) ще се проведе без познатите ни хореографии. Полицията предприема за първи път подобна мярка, за да осигури сигурността на зрителите на стадиона. 

Агитките на "сини" и "червени" доста присърце приемат подготовката на хореографиите и често работят седмици, за да я осъществят. Чрез тях често те отправят послания към противниковия лагер или дори към собственото ръководство. 

Възможност за изява все пак ще има, но при ограничение на използваните средства. Няма да се разрешават винилени плочи, които при запалване може да доведат до наранявания.

Причините са, че органите на реда смятат, че по този начин агитките вкарват на трибуните забранени пиротехнически средства - бомби, димки и ракети. 

Снимка: Lap.bg

В последните дербита между ЦСКА и Левски се стигна до "замеряне" на трибуните с ракети. За щастие нямаше сериозно наранени фенове. Преди последния мач на стадиона бяха открити пиротехнически средства, вкарани тайно и скрити по трибуните и около съоръжението.

Именно това доведе до дискусията дали по време на мачове с толкова голям заряд трябва да има гостуваща агитка. 

Снимка: Lap.bg

За безопасност на присъстващите на националния стадион ще се обособят и по-широки буферни зони между секторите А и Б, както и Г и В. По този начин ще бъдат недостъпни около 14 000 места.