на живо

Епизод 10: Да ти спаднат топката на път за "Уембли" (ВИДЕО)

Или тъжните приключения на едно кожено кълбо преди финала на Шампионската лига

Епизод 10: Да ти спаднат топката на път за "Уембли" (ВИДЕО)
 

Помните ли филма "Корабокрушенецът"? Съвременна интерпретация на класиката "Робинзон Крузо" с участието на холивудската звезда Том Ханкс. И на един много характерен персонаж - топка на име Уилсън.

Въпросната топка - волейболна, между другото, се превърна в единствения приятел на отчаяния корабокрушенец. А преди няколко години тя беше продадена на търг срещу 308 000 долара.

Е, сега една друга топка потегли на път за "Уембли". Засега ще я наричаме с безличното Кожено кълбо.

Коженото кълбо е предназначено за футбол от най-висока класа - точно копие на това, с което Реал Мадрид и Борусия Дортмунд ще определят победителя в Шампионската лига в събота вечер.

Въпросната топка пътува към Лондон заедно с екипа на bTV, командирован за финала. И само за няколко часа преживя вълнуващи приключения, смущаващи моменти и горчиви падения.

Всичко започна твърде рано на летище София. Коженото кълбо пристигна по тъмно, грижливо подготвено и вулканизирано до съвършените барове. Но мъките му стартираха още тогава - членовете на екипа ни и други скарани с физическото възпитание пътници го подложиха на интервенции, напълно отричащи футболната игра.

И понеже това не беше достатъчно, истинското изпитание тепърва предстоеше. Вече високо в небето се наложи топката да бъде... спихната. Тоест спадната. Изпусната.

Офицер по сигурността със зорък поглед и 15-годишен горчив опит на борда предупреди, че заради разликата в налягането Коженото кълбо е вероятно да експлодира веднага щом самолетът набере височина. Перспектива, която никак не допадна на останалите пасажери.