на живо

Оголени кабели, мухъл, воня: Най-мизерният стадион в Шампионската лига

16 местни жители спряха реконструкцията на "Ян Брейдел", сега фенове на Брюж ги заплашват със смърт

"Ян Брейдел" - стадионът на Брюж, който тази вечер приема Бенфика, е предвиден за реконструкция още от 2007 г. Всеки път обаче плановете пропадат. Феновете отдавна мечтаят за нов дом, а търпението им вече е на изчерпване. Съоръжението изглежда направо кошмарно - плесен, оголени кабели и течаща от покрива вода.

Стадионът е построен през 1975 г. и досега е реконструиран само веднъж. Целта - допълнителни седящи места за Евро 2000. Оттогава "Ян Брейдел" е толкова рухнал, че вече е откровено опасен.

"Електрическите кабели са оголени, стените са мухлясали, тоалетните вонят и преливат заради зле функциониращ дренаж. При дъжк водата се стича от покрива", разказва фенът на Брюж Айвс Буун, който заедно със свои приятели решава проблемите на стадиона от много години. "Вероятно някой трябва да умре тук, зеа да получим нов стадион", възмущават се от фракцията No Sweat No Glory.

Клубът се бори за ново съоръжение от 16 години. А в началото на февруари получи поредния отказ - заради местните жители. През зимата на 2020 г. беше издействано заветното разрешение за строеж от общината, а през следващата пролет на гражданите беше презентиран идеен проект. След това дойде ред на коригирания дизайн с 40 000 места, зона за деца с аутизъм, ВИП ресторанти и всички останали модерни изисквания.

Жителите на квартала обаче изразиха опасение за своя комфорт в дните, когато се играят мачове. 16 от тях подадоха поредна жалба и стопираха строителството. Имената им бяха публикувани в интернет и срещу тях заваляха смъртни заплахи.

Тагове:

@