на живо

Преди финала: Борусия ще рекламира оръжие срещу 9 млн. евро на година

Сделка за милиони

 

Дни преди най-важния си мач от сезона - финала на Шампионската лига срещу Реал Мадрид, в Борусия Дортмунд заваляха... пари. 

Клубът подписа нов спонсорски договор в неочакван партньор. Става дума за един от най-големите производители на оръжие в Европа. 

Компанията ще влага в Борусия между 7 и 9 млн. евро на година, а логото ѝ ще може да бъде видяно на рекламните пана на стадиона в Дортмунд. 

"Борусия Дортмунд е клуб от сърцето на Северен Рейн-Вестфалия, който означава много повече от всеки друг по отношение на страхотни изяви и международен успех", каза Армин Папергер, който е ръководител на оръжейната фабрика. 

От футболния клуб бяха категорични, че по този начин подкрепят държавната отбрана. 

Обяснението беше важно, тъй като само преди година и половина "жълто-черните" публикуваха своя нов етичен кодекс, в който се обявиха против всички форми на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм, насилие и дискриминация.

Новият спонсор на Борусия има богата история. По-стар е от клуба с 10 години - заводът е основан през 1989 г. През Първата световна война произвежда повече от 2,5 млн. патрона и снаряда на ден. 

През Втората световна е в основата на въоръжението на хитлеровата войска. 

А в последните години заводът работи предимно за да изнася оръжие и муниции за Украйна. 

Компанията се оценява на над 9 млрд. евро, а в очаквано в последните години печалбите ѝ скачат.

Мача Борусия - Реал, финал в Шампионската лига, може да гледате пряко по bTV Action и на платформата VOYO.BG от 20:30 ч. днес (1 юни).