на живо

"Уембли" - там, където трябваше да бъде новата Айфелова кула (ВИДЕО)

Финалът в Шампионска лига: Борусия Дормунд - Реал Мадрид - 1 юни, 20:30 ч. пряко по bTV Action

"Уембли" - там, където трябваше да бъде новата Айфелова кула (ВИДЕО)
 

На мястото на сегашния ст. "Уембли" през 1892 г. започва строежът на сграда, която трябва да бъде висока 357 метра или с 57 повече от Айфеловата кула. Затрудненията с финансирането не позволяват проектът да бъде завършен.

През 1923 г. е издигнат стадион, който се превръща в един от най-митичните във футболния свят: "Уембли". Именно там се случва и върхът на английския футбол: спечелването на световната титла у дома през 1966 г.

След редица паметни събития – сред които шест финала на Шампионска лига, европейско първенство и олимпийски игри, се взима решение съоръжението да бъде съборено, за да се построи чисто нов стадион.

Цялостната реконструкция е на стойност от милиард и половина долара, което го превръща в най-скъпия изцяло футболен стадион в света.  Строежът продължава близо 4 години, за да бъде завършен през 2007 г.

Съоръжението е с втория най-голям капацитет в Европа, като ще приюти и футболно събитие номер едно в европейския клубен футбол: двубоят между Борусия Дортмунд и Реал Мадрид.

Германският тим пази лоши спомени от финал на новия "Уембли", след като през 2013-а отстъпи на Байерн Мюнхен с 1:2.