на живо

10 години агония: Не е същият, но още е тук

Михаел Шумахер липсва на семейството си, на феновете, на Ф1 и на света

 

29 декември 2013 г. Слънчева утрин във френските Алпи. Михаел Шумахер и синът му Мик напускат луксозната си хижа и нямат търпение да се насладят на един прекрасен ден в планината.

За мъжа, определян като най-великия пилот във Формула 1, ски пистите предлагат още една възможност за прилив на адреналин. 44-годишният Михаел и 14-годишният Мик се спускат по пистата Combe de Saulire в луксозния френски курорт Мерибел.

Кадри от каската на германеца разкриват, че той напуска обработената зона. Ските му закачат скала, частично покрита от пресния сняг. Той се изстрелва на 3,5 метра с главата напред към друг камък.

 

Часът е малко след 11 сутринта. Ударът е толкова силен, че каската се разцепва на две. А Михаел прекарва в кома следващите 250 дни.

Той е откаран с хеликоптер в болница. Там претърпява две животоспасяващи операции за отстраняване на кръвни съсиреци в мозъка. По-късно лекарите признават, че ако в онзи ден не е носил каска, е щял да умре на мига. Михаел е поставен в медикаментозна кома в опит да бъде намален отокът.

През последвалото десетилетие Шумахер не е виждан публично, а информацията относно здравословното му състояние е изключително оскъдна. В този вакуум слуховете и догадките са като лавина.

 

Съпругата му Корина осигурява достъп единствено на най-близките му приятели. Редовен посетител е бившият тест пилот на Ферари Лука Бадоер. "Семейството иска да запази някаква тайна и аз уважавам волята им. Те правят всичко това за доброто на Михаел", споделя италианецът.

Мик, който днес е на 24 години, описва баща си като свой идол и модел на подражание. Той също стана пилот във Формула 1, но тази година напусна шампионата. През юли феновете се просълзиха, когато Шумахер-младши подкара мерцедеса на татко си на Фестивала на скоростта в Гудууд. Още повече че той носеше и така добре познатите червена каска и състезателен костюм.

В опит да се възползва от обществената симпатия към Михаел, през април германско списание публикува безвкусно "интервю" с пилота, генерирано от изкуствен интелект. На първа страница на Die Aktuelle бяха поместени снимка на усмихнатия германец и обещаващото заглавие "Михаел Шумахер - първото интервю". Отговорите обаче са написани от дигитален инструмент. Семейството заплаши изданието със съд, а отговорният редактор беше уволнен.  

 

Обявен за първия милиардер в спорта от Euro-business, Михаел предизвика революция в автомобилните състезания. Роден със свръхчовешка координация и пространствен усет, той усъвършенства физиката си, за да се справи със стреса от силата на гравитацията върху тялото си. При завои и спиране главата на пилота плюс каската тежат почти наполовина спрямо цялото тяло. Затова Шумахер проектира тренажор с формата на кокпит.

При първото си оттегляне от Формула 1 през 2012 г. той държи рекордите за най-много победи (91), полпозишъни (68) и класирания на подиума (155).

Отраснал в семейство от работническата класа в Западна Германия, печели първия си шампионат по картинг едва на 6. След дебюта си във Ф1 през 1991 г. триумфира със седем световни титли - рекорд, изравнен от Люс Хамилтън през 2020 г.

Извън пистата Михаел е сочен като изцяло отдаден на семейството си мъж. През 1995 г. той се жени за шампионката по конен спорт и активистка за правата на животните Корина Беч. Тя му ражда две деца - Джина-Мария (1997) и Мик (1999). Семейството старателно избягва светлините на прожекторите и живее в имение с частен плаж край Женевското езеро в Швейцария. Притежава и ранчо за коне в Тексас.

Самият Шумахер описва брака си като пълна хармония. "Имаме еднаква визия за това как искаме да прекараме живота си."

През април 2014 г. - три месеца след като Михаел е поставен в кома - мениджърът Сабине Кем разкрива, че той има "моменти на съзнание и събуждане". По това време пилотът все още се лекува в интензивното отделение на болницата в Гренобъл.

Ново изявление през юни 2014 г. посочва, че той вече не е в кома. Рехабилитацията продължава в университетската болница в Лозана, Швейцария. През септември същата година пациентът вече е преместен в дома си.

През май 2015 г. Кем предоставя нова актуализация. Тя разкрива, че състоянието на Михаел се подобрява предвид "сериозността на нараняването". На Коледа същата година германското списание Bunte съобщава, че той може да направи няколко стъпки с помощта на терапевти и вече е в състояние да вдигне ръка. Надеждата за феновете обаче се оказва напразна. Семейството съди изданието за лъжлива информация.

През 2017 г. дългогодишният мениджър на Шумахер - Вели Вебер, се възмущава пред вестник в Германия: "Намирам за много тъжно, че хората не знаят нищо за неговото състояние. Защо не им казват истината?"

Две години по-късно Жан Тод, бивш шеф на Ферари и един от най-близките приятели на Михаел, прави невероятно разкритие. Той твърди, че понякога двамата гледат заедно по телевизията състезания от Формула 1. "Той е в най-добрите ръце и за него се грижат всеотдайно в собствения му дом. Не се предава и продължава да се бори."

И все пак - какво е точното му физическо и психическо състояние остава забулено в тайна. Едва през 2021 г. Корина наруши мълчанието си в документален филм за съпруга си.

"Михаел ми липсва всеки ден. Не само на мен - липсва на всички. Той е тук - различен, но е тук. Все още ми показва колко е силен всеки ден. Опитваме се да се държим като семейство - така, както Михаел харесваше. Живеем всички заедно у дома и правим всичко по силите си, за да сме сигурни, че той се чувства комфортно. Винаги казваше - личният живот си е личен живот. Винаги ни е защитавал, сега ние защитаваме него."