на живо

10 години по-късно: Убиецът Писториус излиза на свобода?

Някогашната спортна икона на ЮАР застреля приятелката си

Оскар Писториус, който преди 10 години застреля своята приятелка Рива Стенкамп, може да бъде освободен предсрочно от затвора още следващия месец. Новината съобщават медиите в ЮАР. Някогашният спортен герой на нацията отговаря на всички условия, а решението на комисията се очаква съвсем скоро.

Параолимпийският шампион, който спечели куп титли в леката атлетика с протези на краката и дори се състезаваше със здрави съперници, уби Стенкамп в дома им в Претория в ранните часове на 14 февруари 2013 г. Той твърди, че убийството е нещастен случай и е объркал партньорката си с крадец. Според прокуратурата той е действал напълно умишлено след скандал между двамата.

Първоначално Писториус беше осъден на 5 години за непредумишлено убийство. По-късно върховният съд увеличи срока на 13 години и 5 месеца.

Наскоро бащата на Рива - Бари, се срещна с Писториус в затвора. "Аз и съпругата ми Джун искахме да знаем истината. Смятаме, че той я е убил в пристъп на гняв. Така и не получих отговорите, на които се надявах. Само Оскар знае каква е истината".

Тагове:

@