на живо

15 години по-късно: Маса съди Ф1, че не е станал шампион

Бразилецът претендира за пропуснати ползи за десетки милиони евро

С 15-годишно закъснение бившият пилот на Ферари Фелипе Маса заведе дело срещу Формула 1. Бразилецът претендира за обезщетение заради нанесени щети в резултат на предполагаем заговор, който го е лишил от шампионската титла през 2008 г.

През въпросния сезон Маса завърши втори в класирането зад Люис Хамилтън с Макларън. Всичко се реши в последната обиколка на последното състезание - Гран при на Бразилия. Фелипе финишира първи, но Хамилтън изпревари Тимо Глок от Тойота за четвъртото място и подпечата титлата.

Маса обаче претендира за състезанието в Сингапур пет седмици по-рано. То беше белязано от така наречения "Крашгейт" - Нелсон Пикет с Рено предизвика умишлена катастрофа, която позволи на съотборника му Фернандо Алонсо да спечели надпреварата за сметка на бразилеца, който от първата позиция завърши 13-и. От ФИА не реагираха на инцидента.  

В исковата молба на 42-годишния Маса се посочва, че е бил лишен от титлата заради действия на високо ниво и това му е коствало десетки милиони евро под формата на пропуснати ползи и бонуси. Той е ангажирал адвокати от Великобритания, Бразилия, Съединените щати, Швейцария и Франция.