на живо

15 таланти ни представят на младежките олимпийски игри

Първи на старта застават Андреа Коцинова и Иван Иванов в сноубордкроса

БОК

България ще бъде представена от 15 таланти (6 момичета и 9 момчета) на започващите този петък в Гангуон (Южна Корея) зимни младежки олимпийски игри.

Това е четвъртото издание на набиращия популярност проект на МОК след Инсбрук 2012, Лилехамер 2016 и Лозана 2020.

Снимка: БОК

Страната ни ще има представители в 6 спорта: биатлон, алпийски ски, ски-бягане, сноуборд, шорттрек и шейни. Най-многобройна е групата на биатлонистите с 3 момичета и 3 момчета. Всичките ни 15 представители преминаха ситото на квалификациите и заслужиха място сред тези над 1812 спортисти от 84 държави. Ръководител на делегацията е председателят на БОК Стефка Костадинова, а в тима има 7 треньори.

Откриването е в петък от 13.00 ч. българско време, Младежката олимпиада в Гангуон продължава до 1 февруари.

Националите: Ирина Георгиева, Райа Аджамова, Никол Кленовска, Георги Джоргов, Веселин Белчински и Николай Николов (биатлон), Атанас Петров (ски алпийски дисциплини), Елена Христева и Дани Чолаков (ски бягане), Андреа Коцинова и Иван Иванов (сноуборд), Соня Стоянова, Асен Гюров и Николас Тосков (шорттрек) и Ангел Стефанов (шейни).

Следвайки препоръките на МОК, Българският олимпийски комитет организира днес среща с делегацията, за да запознае спортисти и треньори, както с историята на игрите и тяхната роля за разпространение на олимпийските ценности и идеали, така и с изискванията на МОК в областта на използване на социалните медии, борбата срещу манипулиране на състезанията и др.

Снимка: БОК

На срещата в Олимпийския образователен център на НСА „Васил Левски“ проф. Лозан Митев, председател на Националната олимпийска академия на БОК, говори за историята на Игрите и тяхната роля за възпитанието на младите в олимпийските идеали.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов запозна участниците с указанията на Международния олимпийски комитет за използване на социалните медии, които стават все по-важен фактор в комуникацията и отразяването на игрите, борбата срещу манипулиране на състезания, както и по въпросите на феър плея и обща информация за игрите.

Основният партньор на БОК връчи на националите талисман лъвче с пожелания за здраве и успех в Гангуон 2024.

На последните младежки зимни олимпийски игри в Лозана преди 4 години България спечели бронз, благодарение участието на Мария Руневска в международния отбор по хокей на лед 3х3, в същата надпревара при мъжете Нино Томов бе 5-и.

Преди това, в Лилехамер през 2016 г. Катрин Мануилова донесе първите медали за страната ни в историята на младежките зимни олимпиади с третите си места на 500 м шорттрек и в международната смесената щафета. Третият наш медал в Норвегия бе спечелен от сноубордиста Валентин Миладинов с бронза в отборния ски бордър крос.

Снимка: БОК

Така равносметката ни досега в Топ 10 е 4 бронза и едно пето място, като само единият бронз на Катрин Маноилова не е в микс дисциплините.

На първата младежка зимна олимпиада в Инсбрук 2012 участвахме с 11 таланти, на втората в Лилехамер 2016 с 12, а на третата в Лозана 2020 със 17.

Първи от българите в Гангуон на старт ще застанат Андреа Коцинова и Иван Иванов на сноубордкрос в зимния център Welli Hilli Park SkiResort. Двамата миналата зима спечелиха за България бронз отборно в тази дисциплина на младежкия европейски олимпийски фестивал в Италия, там Андреа грабна и сребро в отборния гигантски слалом заедно с Тервел Замфиров.