на живо

17-годишна ще развее трибагреника в Париж

Това е голяма чест, гордее се младата българска спортистка

 

Да бъдеш знаменосец на родината си на церемонията по откриването на олимпийски игри е изключително висока чест в спорта. До старта на форума в Париж остава малко повече от месец, а от Българския олимпийски комитет (БОК) все още не са съобщили официално името на атлета, който ще развее трибагреника във френската столица.

Това най-вероятно ще бъде състезателката по спортна гимнастика Валентина Георгиева. За 17-годишната спортистка това ще бъде олимпийски дебют, а на игрите ще участва на греда, прескок и смесена успоредка.

"За откриването ще присъствам и, доколкото разбрах, може би ще бъда и знаменосец, което наистина е голяма чест. Но на закриването не мисля, че ще останем, защото се прибираме на 6 август", заяви Георгиева пред БТА.

"Предстоят много усърдни тренировки, предполагам, че няма да излизам от залата. Няма да увеличавам много програмата. Вероятно ще играя всичко без земя на олимпийските игри, но ще наблегнем най-много на прескока - там е най-големият ми шанс".

В последното си състезание преди олимпиадата Георгиева спечели четири титли и общо пет медала на държавното първенство в София. Тя стана първа в многобоя, на финалите на прескок, на земя и на греда, както и втора на смесена успоредка.

"Състезанието беше доста успешно. Имам малки забележки към изиграването, но съм доволна, защото целта беше да се опазя, за да мога да съм здрава и подготвена за олимпийските игри", заяви гимнастичката.

Георгиева се завърна в залата след тежка контузия на коляното и близо едногодишно възстановяване, но направи силен сезон и спечели медали от всички турнири, на които участва.