на живо

"30 мигранти превзеха игрището ни. Беше по-безопасно да си тръгнем"

Неприятна случка от Ню Йорк

Детски футболен мач в Ню Йорк беше отменен заради... група от мигранти, съобщава "Ню Йорк Поуст". Случката е от Харлем, а потърпевшите са отборите при 17-годишните на Манхатън Кикърс и ФА Евро Ню Йорк. 

Двата тима, които нямат собствен стадион, а използват обществени игрища за своите срещи, трябвало да премерят сили на 14 април. Когато футболистите, треньорите и съдиите се появили на уреченото място, резервирано в общината, те заварили група от мигранти, предимно от Африка, които седели на игрището.

"Помолих ги директно да ни освободят терена. Някои от тях се отзоваха и си тръгнаха, но останаха четирима-петима, които заявиха, че няма да си тръгнат и могат да правят каквото си искат", разказва треньорът на Кикърс Ерик Йохансон. 

Полицията също била призована на място, за да разреши конфликта. Вместо да разпръснат мигрантите, униформените поискали разрешителното на треньорите.

"Когато се появим като два отбора в екипи, с треньори и си водим съдия, обикновено не ни искат разрешително", разсъждава Йохансон.

Заради повишеното напрежение двата тима решили да отменят мача си. 

"Не знаехме дали няма да ни причакат след срещата, ако полицаите ги изгонят. С другия треньор се съгласихме, че е твърде опасно за децата", добавя наставникът.

Той е от Швеция и разказва, че и в родината си е попадал в такива ситуации и знае, че може да се стигне до сериозни конфликти. 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Manhattan Kickers FC (@manhattankickersfc)

Родителите на младите футболисти са категорични, че посланието, отправено от полицията е, че мигрантите могат да не спазват закона в Ню Йорк. 

В Голямата ябълка ситуацията с мигрантите от различни краища на света излиза от контрол. Според местните власти близо 200 000 човека са пристигнали в града от пролетта на 2022 г. Голяма част от тях получават отказ да бъдат настанени в обществени приюти заради запълнения капацитет.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Manhattan Kickers FC (@manhattankickersfc)