на живо

52° под нулата - най-измръзналият маратон в света (ВИДЕО)

Вижте как изглежда победителят

52° под нулата - най-измръзналият маратон в света (ВИДЕО)

Сибирският град Оймякон прие най-студения маратон в света. Екстремното състезание се проведе при температура от -52°! Участие в него взе група издръжливи руснаци.

Ентусиастите преминаха през обстойни медицински прегледи, за да бъдат допуснати до старта. По маршрута им бяха осигурени бульон, горещ чай и закуски. Маратонците - 38 на брой, бяха се обвили от глава до пети.

"Беше трудно да тичам първите 10 км. След това стана по-лесно, защото вече разбираш как се диша, помниш, че трябва да махнеш леда от очите си, защото се покриват с него.", коментира една от участничките - Алиса Матвеева.

Тя описа преживяването като "много страшно", тъй като най-ниската температура, на която е тренирала преди него, е била -20°.

"Радвам се, че носих термомаска и стелки с отопление. Те ме спасиха.", разкри тайната на успешния финал Матвеева.

Големият победител в 42-километровата надпревара е Константин Драгунов. 24-годишният студент финишира за 3 часа и 7 минути.

"В един момент почти се изгубих. Състезанието е непредсказуемо, предупредиха ме. На 33-ия километър едва не припаднах.", сподели шампионът, който е от същия район на Якутия.