на живо

Ампутират пръстите на ръцете на олимпийски шампион?

Състоянието на фигуриста Роман Костомаров остава тежко

Ампутират пръстите на ръцете на олимпийски шампион?

Олимпийският шампион по фигурно пързаляне Роман Костомаров все още е в болница в тежко състояние заради усложнения след двустранна пневмония.

Въпреки положителната динамика от последните дни, има и тревожни новини за състоянието на 45-годишния фигурист. Може да се стигне дори до ампутация на крайници.

"Роман е в съзнание, все още не говори, но вече е наясно с всичко, всеки ден жена му идва при него - Оксана Домнина. Само тя и лекарите имат достъп до интензивното отделение", коментира източник от болницата.

"Но преди време Костомаров започна да не си чувства крайниците. Пръстите на ръцете вероятно ще бъдат ампутирани. Ще опитат да спасят краката, но шансът е малък.

В момента тялото на фигуриста не е готово за операция, така че лекарите внимателно следят тестовете и чакат подходящия момент. В бъдеще Роман най-вероятно ще отиде в Германия за лечение и рехабилитация. Водят се преговори с клиники в чужбина", информира още gazeta.ru.

Опасност за живота на известния спортист няма.

Още в средата на януари състоянието на Костомаров, хоспитализиран с двустранна пневмония и поставен в медикаментозна кома, беше оценено като изключително тежко. Напоследък обаче имаше подобрение и самият пациент започна да се възстановява.

"Лекарите постепенно премахват вентилатора, но той все още се нуждае от него. Има положителна тенденция в състоянието на белите дробове", каза преди дни източник на Match TV.

Олимпийският шампион от Торино 2006 с Татяна Навка беше хоспитализиран на 10 януари.

С Навка станаха шампион на Русия при танцовите двойки три пъти, три пъти спечелиха финала на серията Гран при, три пъти спечелиха европейското първенство, два пъти бяха №1 в света, а триумфът в Торино беше венецът на тяхната кариера.

След това Костомаров и Навка прекратиха кариерата си и оттогава Роман участва в различни ледени шоута.

От 2007 г., след развода с фигуристката Юлия Лаутова, той започна да живее с друга фигуристка - Оксана Домнина, която също участва в танци на лед и взе злато на олимпиадата във Ванкувър през 2010 г. Двамата се ожениха през през 2011 г. Имат син - Иля.