на живо

Златно момиче: Българка грабна европейската титла на сабя

Йоана Илиева даде заявка за олимпийски медал

Йоана Илиева спечели европейската титла на сабя за жени до 23 години на шампионата на Стария континент в Будапеща. Фехтовачката ни показа страхотна игра, премина с лекота през всичките си съпернички и под ръководството на треньора на националния отбор Ивайло Воденов даде заявка за олимпийски медал.

В надпреварата участваха 46 състезателки от 15 държави, сред които четири българки – Йоана Илиева, Емма Нейкова, Белослава Иванова и Калина Атанасова.

Илиева демонстрира отлична форма и перфектна игра още в групите, където записа шест победи от шест срещи. Възпитаничката на фехтовална академия "Васил Етрополски" влезе в елиминациите под №1 и даде заявка за титлата още в самото начало на състезанието.

Във финала сабльорката ни игра със самочувствие и не даде шанс на съперничката си Сабина Мартис от Румъния – 15:8. С играта си в Будапеща Йоана надскочи нивото си от 2020 г., когато стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия.

Още две българки влязоха сред най-добрите 32 на Европейското първенство за жени до 23 години. Белослава Иванова се класира на 28-мо място, а Емма Нейкова завърши турнира 31-ва. Калина Атанасова не излезе от групите след труден жребий и се класира 37-ма.

Много добро представяне записа и състезателят ни на шпага Йордан Гълъбов, който завърши надпреварата при мъжете до 23 години на 10-о място. В конкуренцията на 85 фехтовачи от 26 държави той игра уверено и малко не му достигна да спори за медалите.

Васил Ивакимов се класира 41-ви, Рахим Рашайда е 54-ти, а Радослав Стойчев е 68-ми.