на живо

Без допинг тестове от 2019 г.: Севернокорейските щангисти пак са тук

Общо 14 мъже и жени се включват в квалификациите за Париж 2024

Севернокорейските щангисти, които не са се състезавали или подлагани на допинг проверки от 2019 г., ще участват в квалификациите за олимпийските игри в Париж догодина. Това стана ясно от стартовия списък за турнира Гран при в Хавана следващия месец. В заявките фигурират 7 мъже и 7 жени от Северна Корея, включително световни рекордьори и шампиони.

Вдигането на тежести е най-успешният спорт в изолираната страна. А цели пет върхови постижения на планетата се държат от местни щангисти.

Международната агенция за тествания (ITA), която провежда всички антидопингови процедури за световната федерация по вдигане на тежести, потвърди, че нито един севернокорейски щангист не е бил проверяван по време на или извън състезание от 2019 г. А тестването на територията на самата Северна Корея е "неосъществимо".

За сметка на това водещите състезатели от други държави са били подлагани на проверки десетки пъти за последните 4 години. Някои от тях - всеки месец.

Независими допинг ченгета така и не получават достъп от властите в Пхенян. А Националната антидопингова агенция на Северна Корея не е акредитирана от WADA от октомври 2021 г. поради "несъответствия при прилагането на ефективна програма за тестове".

Въпреки това в регламента на МОК няма правило относно нации, които "изчезват" за дълги периоди от време. Във вдигането на тежести спортистите трябва да предоставят информация за местонахождението си и да бъдат на разположение за тестване три месеца преди състезание.