на живо

Пред погледа на Гриша Ганчев: Борбата с едва трета квота за Париж 2024

Айк Мнацаканян се присъедини към Семьон Новиков и Биляна Дудова

Айк Мнацаканян осигури едва трета квота на българските борци за олимпийските игри в Париж това лято. Националът в класическия стил надви Руи Лиу (Китай) в полуфинален сблъсък от квалификационния турнир в Истанбул.

Двубоят завърши 1:1 с преимущество на последния състезател, отбелязал точка. Така след четири победи 28-годишният натурализиран арменец си гарантира участие на игрите. Двукратният бронзов медалист от световно първенство ще представлява България в категория до 77 килограма.

Мнацаканян се присъединява към другия наш борец в класическия стил с квота за Париж - украинеца с наш паспорт Семьон Новиков.

Към момента България има всичко на всичко 3 от възможните 18 квоти (по 6 в свободния и класическия стил и при жените). Третата е на Биляна Дудова (62 кг при жените).

Ако участниците ни на квалификацията в Истанбул не успеят да спечелят поне още 4 квоти, това ще е историческо дъно за най-успешния български спорт. На игрите в Токио 2020 бе поставен черният рекорд от едва 7 наши борци - най-малко от представители от Берлин 1936 насам.

За първи път от 1952 година няма борец, роден в България, взел квота в класическата борба.
 

На трибуните в Истанбул е оттеглилият се от футболния ЦСКА Гриша Ганчев. Той е член на Управителния съвет на федерацията. Компания му правят двукратният олимпийски шампион Армен Назарян и трикратният европейски вицешампион Али Моллов.