на живо

Божидар Саръбоюков - шести в Европа!

Шампион в скока на дължина отново стана възпитаник на Георги Помашки

Божидар Саръбоюков - шести в Европа!
 

Божидар Саръбоюков завърши шести във финала на скок на дължина на европейското първенство по лека атлетика в Рим (Италия).

19-годишният национал записа постижение от 8,08 м в петия си опит, което бе и най-доброто му за деня. След първите три скока той бе осми със 7,93 м, постигнати във втория опит.

Атлет №1 на България за миналата година направи и още един успешен опит. Той бе в четвъртото му излизане на пистата и бе с дължина от 7,67 м. В останалите си три скока талантът от Харманли направи фалове.

Шампион очаквано стана гъркът Милтиадис Тентоглу. Възпитаникът на българския специалист Георги Помашки стигна до златото с постижение от 8,65 м - негов личен рекорд, както и върхов резултат на европейските първенства.

За 26-годишния Тентоглу това е трета поредна европейска титла на открито, като към нея той има и олимпийско и световно злато, две световни и три европейски титли в зала.

Тентоглу направи и още четири опита с дължина от поне 8,42 м, като всеки от тях щеше да му осигури златото. Втори с 8,38 м остана италианецът Матиа Фурлани. Неговият резултат обаче е световен рекорд при младежите до 20 години. Бронзът стана притежание на швейцареца Симон Ехамер с 8,31 м.