на живо

Цанко Цанков: В ледената вода не ти е студено, а те боли

Рекордьорът по плуване в ледени води разкри как

Цанко Цанков: В ледената вода не ти е студено, а те боли

В ледени води не усещаш студ, а болка. Това разкри световният шампион по плуване в ледени води на 200 м и 450 м свободен стил Цанко Цанков.

Той триумфира на първенството в Талин, Естония преди дни. Цанков е още световен рекордьор по 12-часово непрекъснато плуване в 50-метров басейн от 2020 г.

"Леденото плуване е един много екстремен спорт. Условията са сурови. Самият плувен басейн не е постоянен, а е сглобен директно в Балтийско море. Температурата на водата сутрин спада под 0 градуса, до -1. Не замръзва, защото е солена. На повърхността се формира слой с лед, който организаторите почистват. Когато аз спечелих световната титла на 450 м, температурата на водата беше 1,75 градуса по Целзий. Изключително трудни и сурови условия. Това е и най-дългата дисциплина. Басейнът няма дъно, дълбочината е 15-16 м. Условията са екстрени. Много силна конкуренция, над 1000 състезатели от 40 държави. Горд съм, че бях единственият представител на България", заяви Цанков в студиото на "Тази неделя".

"Имам предварителна подготовка, както и всеки един състезател, който е отишъл там. В България нямаме толкова ниски температури, в Естония климатът е съвсем различен. Преди и след всяка тренировка аз правя ледени душове. Основната част от моята подготовка проведох на Белмекен. Специално за мен бяха напълнили басейн от резервоара, която водоснабдява станцията. Температурата на водата беше около 1 градус. Всеки ден увеличавах престоя във водата, като в последните дни бях достигнал до 9 минути. Колкото и добре да е подготвен човек, той не може да бъде подготвен за всички условия на леденото плуване. Тук вече е психиката на човек. Трябва да приемеш факторите на средата. Когато започна да си мисля колко ми е трудно и студено, се сещам, че на всички мои конкуренти не им е по-лесно и по-топло. Във вода с температура 1,7 градуса, на човек не му е студено, а просто го боли. Болката е толкова силна, че трябва да мислиш за нея", каза още той.

Интересен факт е, че в началото Цанков не е харесвал плуването. Като дете е опитвал много различни спортове, които и сега му помагат.

"Влияние от спортовете, с които съм се занимавал, върху мен е оказал шахматът. Играя от дете, тренирал съм известно време. В плувния маратон има много общо, тъй като е много важна стратегията и тактиката, да може състезателят да разпредели своите сили и възможности спрямо дистанцията, факторите. Шахът е игра, която учи на търпени, на разпределение на ходовете", каза той.

Плувецът е категоричен, че ще гони докрай голямата си цел - да покори така наречената Океанска седморка.

"Всяко нещо, което съм постигнал, го оставям зад гърба си и мисля за това, което предстои. Основната ми цел е да преплувам седемте най-трудни плувни маратони на света. Тази година ми предстои протокът Кук в Нова Зеландия и протока Молокай - най-дългият плувен маратон в света, около 47 км. За догодина ще ми останат още три", разкрива Цанков.