на живо

Цариците пред bTV: Една за всички, всички за България

Или как се печели европейско, на което нямаш право дори да участваш...

Цариците пред bTV: Една за всички, всички за България

Една за всички, всички за България. Това е девизът на Златните царици на България, които спечелиха европейската отборна титла по шахмат. Две от тях - Антоанета Стефанова и Белослава Кръстева - гостуваха в предаването "120 минути" заедно със своя треньор Петър Арнаудов. Нургюл Салимова и Виктория Радева пък се включиха директно чрез интернет връзка.

"За шаха е от огромно значение да имаш до себе си някой от семейството. Само с тренировки в клуб няма как да се постигнат тези успехи. Не става с два пъти седмично. С момичетата успяхме да станем едно цяло. Една за всички, всички за България", коментира лидерът на отбора Стефанова.

Тя засегна и темата за организационния хаос и липсата на финансиране. "Ние сме в абсурдната ситуация в България да е лицензирана федерация, която обаче не се признава от международните организации. Причината е, че 4-5 от ръководителите са били в управителните съвети по времето на огромните скандали, когато тогавашната федерация загуби своето членство и лиценз", обясни тя.

"За мен е необяснимо как можеш да обречеш един от важните спортове на България и да дадеш безсрочен лиценз на федерация, която никога няма да бъде член на Европейския шахматен съюз например. И по този начин да обречеш състезателите да нямат квоти за младежките първенства, националните отбори да нямат право да участват.

Самофинансирането е най-малкият проблем. Проведохме доста срещи, имам надежда, че въпросът ще бъде решен. Ние спечелихме това европейско, на което нямахме право дори да участваме. Ако от Европейския шахматен съюз не ни бяха дали уайлд кард, ние не само нямаше да спечелим, а и да участваме. Както не сме участвали през последните 10 години."

Виктория Радева пък разкри, че любимата й фигура е офицерът. "А като бях малка - кончето, защото ми беше най-интересно как се мести. Веднъж баща ми опита да ми го вземе и се разплаках. Нарекоха ни златни момичета, но за мен момичетата от отбора са бойци."

Салимова описа своите съотборнички като спокойни. "Не забелязах да има някакво огромно напрежение, особено преди последния кръг. Винаги ми прави впечатление самоувереността на Антоанета. Тя е лидер на отбора и ако е спокойна, всички сме добре."