на живо

Целият свят говори за нея: Магучих вдига сватба със сина на треньорката си

Никакъв рекорд не може да ми донесе радост, докато Русия убива нашите деца, откровена е атлетката

Целият свят говори за нея: Магучих вдига сватба със сина на треньорката си
 

Кралицата във високи скок Ярослава Магучих отива на първата си тренировка, когато е 8-годишна. Тогава тя е малка и крехка, спомня си майка й Олга, която също е била атлетка.

"Всъщност израсна повече, когато беше на 16-17. Стана висока като баща си Алексей, който пък беше се занимавал с кану-каяк. И е слаба като него – никога не е имала проблем с килограмите, яде каквото си иска", разкрива Олга, чиято дъщеря е с мерки 55 кг и 180 см.

Със същия ръст е и великата й предшественичка в скока на височина Стефка Костадинова. Приликите с нея не свършват дотук – българката е на 22 г., когато прелита летвата на 209 см на световното в Рим на 30 август 1987 г. Магучих, която ще навърши 23 г. на 19 септември, счупи с 1 см задържалия се близо 37 г. рекорд в Париж.

"Цялото ни семейство е спортно", обяснява Олга, цитирана от telegraph.bg. "Другата ми дъщеря Анастасия, която е с 8 г. по-голяма от Ярослава, стана европейска вицешампионка по карате, имаше кафяв колан. Тя също тренираше скок на височина.

Малката също винаги е била много подвижна, енергична, трудно я задържахме на едно място и затова Настя я взе със себе си в залата. Каратето обаче не хареса на Ярослава, но пък леката атлетика я привлече. Всъщност интересни й бяха не тренировките, а загрявката – беше във възторг, че никой не й забранява да бяга и скача. В началото се пробва в бягането с препятствия и дългия скок".

Любовта й към скока на височина се заражда, когато е на 13 и в младежката спортна школа в Днепропетровск идва треньорката Татяна Степанова.

Часове след триумфа в Париж, Магучих използва нарастващия интерес към нея, за да привлече вниманието на хората към войната. В Инстаграм, където има 203 000 последователи, красавицата написа: "Никакъв рекорд не може да ми донесе радост, докато Русия атакува моята страна всеки ден, убива нашите войници и отнема живота на децата и техните родители".