на живо

Целият свят говори за нея: Магучих вдига сватба със сина на треньорката си

Никакъв рекорд не може да ми донесе радост, докато Русия убива нашите деца, откровена е атлетката

Целият свят говори за нея: Магучих вдига сватба със сина на треньорката си
 

Кралицата във високи скок Ярослава Магучих отива на първата си тренировка, когато е 8-годишна. Тогава тя е малка и крехка, спомня си майка й Олга, която също е била атлетка.

"Всъщност израсна повече, когато беше на 16-17. Стана висока като баща си Алексей, който пък беше се занимавал с кану-каяк. И е слаба като него – никога не е имала проблем с килограмите, яде каквото си иска", разкрива Олга, чиято дъщеря е с мерки 55 кг и 180 см.

Със същия ръст е и великата й предшественичка в скока на височина Стефка Костадинова. Приликите с нея не свършват дотук – българката е на 22 г., когато прелита летвата на 209 см на световното в Рим на 30 август 1987 г. Магучих, която ще навърши 23 г. на 19 септември, счупи с 1 см задържалия се близо 37 г. рекорд в Париж.

"Цялото ни семейство е спортно", обяснява Олга, цитирана от telegraph.bg. "Другата ми дъщеря Анастасия, която е с 8 г. по-голяма от Ярослава, стана европейска вицешампионка по карате, имаше кафяв колан. Тя също тренираше скок на височина.

 

Малката също винаги е била много подвижна, енергична, трудно я задържахме на едно място и затова Настя я взе със себе си в залата. Каратето обаче не хареса на Ярослава, но пък леката атлетика я привлече. Всъщност интересни й бяха не тренировките, а загрявката – беше във възторг, че никой не й забранява да бяга и скача. В началото се пробва в бягането с препятствия и дългия скок".

Любовта й към скока на височина се заражда, когато е на 13 и в младежката спортна школа в Днепропетровск идва треньорката Татяна Степанова.

Часове след триумфа в Париж, Магучих използва нарастващия интерес към нея, за да привлече вниманието на хората към войната. В Инстаграм, където има 203 000 последователи, красавицата написа: "Никакъв рекорд не може да ми донесе радост, докато Русия атакува моята страна всеки ден, убива нашите войници и отнема живота на децата и техните родители".

 

В интервю за сп. Elle през септември Ярослава каза по този повод: "Носителят на златния медал има повече възможности да говори с журналисти и да напомня, че войната в Украйна продължава и ние защитаваме земята си. Ето защо трябва да говорим открито и да се борим. Благодарна съм на президентите на Международната федерация и на европейската лека атлетика, че имат принципна позиция за недопускане на руски и беларуски спортисти до състезания от началото на войната.

Не знам как да се състезавам, когато присъстват представители на тези вражески държави. Много ми хареса постъпката на Олга Харлан, която отказа да стисне ръката на съперничката си от Русия (фехтовачката го направи на световното в Милано преди година – б.р.). Знаеше какви рискове поема, но запази достойнството си. Спортът не може да бъде извън политиката. Днес целият ни живот е политика."

Снимка: Reuters

Дори с външния си вид Магучих иска да покаже коя е. „Започнах да си правя плитките, които са моя запазена марка, за да се успокоя и да се подготвя за скок. Малко по-късно ми хрумна идеята за грим, когато имаше нужда да се откроя сред другите и да подчертая своята идентичност, защото не можете да се представяте с екип в цветовете на Украйна в комерсиално състезание. Тогава измислих жълтата и синя очна линия, която веднага имаше „уау“ ефект. Минаващите хора питаха: "От Украйна ли сте? С теб сме!" Въпреки сирените се чувствам много по-спокойна у дома. Само там се възстановявам истински".

Снимка: Reuters

От есента Ярослава е сгодена за сина на треньорката си – Назар Степанов, който се състезава на 110 м с препятствия и се готви в групата на майка си. Младежът на 8 юни стана на 20 г., а сватбата е планирана за след олимпиадата.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @vend_159

"Имам си пръстен, който избрахме заедно в Америка – похвали се блондинката. - Приятелят ми направи предложение, когато се върнахме в Украйна при родителите ни. Така че сърцето ми е заето. Имам късмета, че човекът до мен разбира начина ми на живот като никой друг. Трудно ли се съчетават спорт и връзка? Моята формула е, че всичко е възможно, ако искаш да го комбинираш и да влагаш усилия."