на живо

Чехия няма да бойкотира олимпиадата в Париж

Ако бъдат допуснати спортисти от Русия и Беларус

Националният олимпийски комитет на Чехия обяви, че не обмисля бойкот на олимпийските игри през 2024 г. в Париж , ако бъдат допуснати спортисти от Русия и Беларус.

"Не може да говорим за бойкот, защото не бихме искали да наказваме чешките спортисти.

Извинихме се на спортистите за бойкота на Игрите в Лос Анджелис през 1984 г. и не искаме да повторим това разочароващо преживяване от комунистическата епоха.

Дискусията за участието или неучастието на руски и беларуски спортисти тепърва започва, а позицията на международните федерации ще бъде решаваща.

Ще изпратим отбора на Чехия в Париж, защото това е наш дълг според Олимпийската харта“, обясниха чехите.

На 25 януари Международният олимпийски комитет заяви, че ще обмисли връщането на руски и беларуски спортисти в международни състезания в неутрален статут, при спазване на строги правила.

Преди дни обаче полският министър на спорта и туризма Камил Бортничук заяви, че 40 страни ще се противопоставят на участието на руски и беларуски спортисти в най-висшия спортен форум.

По думите му на 10 февруари ще се проведе среща на спортните министри от около 40 страни, включително от ЕС, Великобритания, Австралия, Канада, Южна Корея и Япония, на която ще бъде обсъден този въпрос.

"Разбира се, това ще бъде твърда позиция, която ще се противопостави на участието на представители на Русия и Беларус в олимпийските игри".