на живо

Черна дупка: "Арена Бургас" поглъща още 6 милиона лева

Парите ще са за развитие и довършване на залата със скандална слава

Черна дупка: "Арена Бургас" поглъща още 6 милиона лева

Още 6 милиона лева ще бъдат вложени в "Арена Бургас". Те ще бъдат добавени към досегашната инвестиция в размер на 63,8 милиона при първоначално заложена цена от 38 милиона. Това стана ясно при изслушването на Петър Петров - изпълнителен директор на дружеството "Академика 2011", пред Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание.

Наскоро спортният министър Димитър Илиев алармира, че залата е построена некачествено и е оборудвана единствено за състезания по спортна гимнастика. От община Бургас контрираха, че това не е вярно.

"С решение на Министерския съвет капиталът на дружеството беше увеличен в началото на тази година с 6 млн. лв., които са за развитие и довършване на "Арена Бургас". Което означава да се закупи техника - мотокари, електрокари, вишки. Има помещения, които са оставени да се реши какво ще с прави с тях. Има възможност за изграждане на ресторант, фитнес, спа център, магазин, който може и да е склад. Те са предвидени за отдаване под наем, за да се извлича пълният капацитет от залата, тъй като все пак "Академика 2011" е търговско дружество", обясни Петров.

"Имаме насоки от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и ми беше наредено да извърша проучване за сегашното състояние на залата. Събрана е информация от федерациите по волейбол, баскетбол, лека атлетика, художествена гимнастика, бокс, борба. Запитахме ги какво е необходимо да се закупи към днешна дата, за да може там да се провеждат международни състезания. Министърът е уведомен, ще проведем срещи с федерациите, за да видим кога се планира там някакво международно събитие", добави той.

"Към момента модулната система за лека атлетика беше монтирана, има 4 мм отклонение, а за световни първенства по лека атлетика трябва да са до 3 мм. Това се отстранява", каза директорът на "Академика 2011".

"Всеки елемент е доставен със съответния сертификат от българските и международните федерации. Сертификатите са актуални и към момента. Залата е въведена в експлоатация и има акт 16".